Legendární český letoun dobývá Las Vegas

24.10.2024 11:43 | Tisková zpráva

Česká průmyslová skupina OMNIPOL se tento týden účastní jedné z největších leteckých akcí roku, Business Aviation Convention & Exhibition (NBAA-BACE) v Las Vegas. Na této mezinárodní události, která přitahuje tisíce odborníků a zástupců z leteckého průmyslu, česká společnost slavící devadesáté výročí své existence, prezentuje modernizovaný turbovrtulový letoun L-410 NG. Tento český stroj vyráběný v Kunovicích se stal klíčovým produktem firmy, který zaujímá důležité místo na světových trzích.

Legendární český letoun dobývá Las Vegas
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: L 410 NG v Las Vegas

Na výstavě se OMNIPOL představuje ve spolupráci s chilskou leteckou společností Aerocardal, která letos uzavřela dohodu o nákupu letounů L-410 NG a stane se jedním z nových provozovatelů tohoto víceúčelového letounu. „Jeden z letounů bude dodán do Chile do konce roku, kde bude sloužit jak pro pasažérskou přepravu, tak v přestavitelné verzi pro zdravotnické účely,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident skupiny OMNIPOL. 
 

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2871 lidí
Letoun L-410 NG je nejnovější verzí legendárního modelu L-410, který patří mezi nejúspěšnější produkty českého leteckého průmyslu. Od svého vzniku v roce 1969 se těchto strojů vyrobilo přes 1 200 kusů, přičemž většina byla vyvezena do zahraničí. Novější model NG (New Generation) představuje modernizaci tohoto stroje, zahrnující pokročilé technologie a vyšší výkonnost, což z něj činí konkurenceschopný produkt na světovém trhu.
 
Letoun L-410 NG je ideální pro provoz v náročných podmínkách. Díky své konstrukci dokáže vzlétat a přistávat na krátkých a nezpevněných dráhách, což je významná výhoda v odlehlých oblastech s omezenou infrastrukturou. Jeho schopnost fungovat v extrémních teplotách od –50 °C do +50 °C ho činí všestranným strojem, který se využívá v různých oblastech od komerční přepravy po speciální mise včetně zdravotnických evakuací.
 
„Spolupráce s Aerocardalem, jednou z největších chilských leteckých společností, je důkazem rostoucího zájmu o české letouny L-410 NG. Aerocardal se zaměřuje na charterové lety, přepravu pacientů v kritickém stavu a další speciální operace, což jsou oblasti, kde L-410 NG může plně využít svůj potenciál,“ dodal Jiří Podpěra s tím, že nedávný podpis memoranda o spolupráci mezi OMNIPOLem a Aerocardalem zajišťuje, že letouny L-410 NG budou mít důležitou roli v chilské letecké flotile. 
 
Skupiny OMNIPOL se díky projektům, jako je L-410 NG, etabloval jako garant české letecké tradice. Vedle letounů se společnost zaměřuje i na vývoj pokročilých technologií, jako jsou taktické komunikační systémy a pasivní sledovací systémy, které vyrábějí společnosti ERA a MESIT, dceřiné firmy OMNIPOLu.
 
Historie OMNIPOLu sahá až do roku 1934, kdy firma začala jako obchodní divize plzeňské Škody. Od té doby prošla zásadními změnami a dnes hraje klíčovou roli v zachování a rozvoji českého leteckého průmyslu. Firma pokračuje v tradici, kterou založila před desítkami let, a svým moderním přístupem vytváří předpoklady pro dlouhodobou budoucnost české letecké výroby.
 
 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 6 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ti, co vyhazovali Ševčíka, složili funkce. Ale nebylo to jen tak

13:14 Ti, co vyhazovali Ševčíka, složili funkce. Ale nebylo to jen tak

Ve snaze vystrnadit Miroslava Ševčíka z Vysoké školy ekonomické rektoru Dvořákovi pomáhala jím jmeno…