Macrone, naslouchej chudým. Varování před katastrofou od „muže Bruselu“

24.06.2024 12:06 | Monitoring

Macron dostal varování. Před třemi lety. A neslyšel ho. Alespoň podle Michela Barniera, který Macrona vyzývá, aby naslouchal svým chudším spoluobčanům. Jinak bude zle.

Macrone, naslouchej chudým. Varování před katastrofou od „muže Bruselu“
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Francii za pár dní čekají parlamentní volby. Průzkumy naznačují, že jasný vítězem může být Marine Le Penová a její Národní sdružení. Podle průzkumu agentury Ipsos by mohla Le Penová a její kolegové obdržet až 35 procent hlasů. Macrona středová strana podle téhož průzkumu dostane jen 19,5 procenta hlasů. Levicová Aliance by dostala asi 29,5 procenta hlasů.

Ekonom Lukáš Kovanda připomněl, že francouzský parlament má 577 křesel. K získání absolutní většiny je jich třeba alespoň 289. Le Penová má nyní 89 křesel, může jich mít až 300. Na Macrona by jich mohlo zbýt i jen 70, nyní má 250.

„Macronovo gamblerství s osudem Francie, tedy vypsání předčasných voleb, jež mu moc šancí nedávají, může být spouštěčem frexitu čili vystoupení Francie z EU, varuje Michel Barnier, hlavní vyjednavač brexitu za EU,“ napsal Kovanda na sociální síti X.

Lukáš Kovanda promlouvá

Narážel tím na Macronův krok k vypsání předčasných voleb, k čemuž Macron přistoupil po tom, co jeho centristé ve volbách do Evropského parlamentu dostali výprask v podobě 14 procent. Národní sdružení dostalo přes 30 procent hlasů. Macron vyhlásil vypsání předčasných voleb.

Michel Barnier, bývalý ministr pro Evropu a zahraniční záležitosti Francie, Macronovi doporučil, aby se staral o to, co říkají jeho nejchudší občané. „Lituji, že v mé zemi nebylo vyslyšeno toto varování… o migraci, o bezpečnosti, o autoritě státu a respektu a rozvoji nejchudších částí země.“

První kapitola memoárů Barniera byla napsána jako varování, že ostatní země mohou vystoupit z Evropské unie, pokud se z brexitu nepoučí. Krátce poté, co opustil svou roli hlavního vyjednavače pro brexit, předal kopii knihy Macronovi. A dnes se mu zdá, že Macron jeho varování nevěnoval dost pozornosti.

Odvolával se přitom na text agentury Bloomberg.  

Po volbách se může stát, že středový prezident bude stát proti opoziční většině a bude fungovat v systému tzv. kohabitace.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

rozpad bruselského nesmyslu se blíží - reformovat se evidentně nedá , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 24.06.2024 12:14:49

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…