Mafie na Slovensku: Osmkrát ho bodli. Ještě dýchal, když ho podřezávali. Pak mu uřízli hlavu a veřejně ji vystavili

06.10.2020 20:17 | Zprávy

ParlamentníListy.cz měly díky Igoru Ďuričovi z nakladatelství Dixit možnost přečíst až děsivou knihu Mafie v Popradě. Jejím autorem je Gustáv Murín, který se tematikou zločinu zabývá prakticky od revoluce. Z jeho dosavadní tvorby jmenujme především literaturu faktu v podobě knih Boss všetkých bossov (2010) nebo Mafiáni z roku 2014.

Mafie na Slovensku: Osmkrát ho bodli. Ještě dýchal, když ho podřezávali. Pak mu uřízli hlavu a veřejně ji vystavili
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mikuláš Černák, doživotně odsouzený vrah a bývalý vládce slovenského podsvětí

Pakliže jste sledovali slovenský cyklus Súmrak bossov z dílny tamní veřejnoprávní televize, budete v Murínových knihách jako doma; Černák, Kán, Holub, Kolárik, Steinhübel, Svěchota, Mello, Kaštan, Szatmári, Reichel, Ondrejčák. Řada jmen, jejichž historie je skutečně psána krví, se totiž nachází také na stránkách jeho současné publikace. Tu autor krátce představil na svém blogu na Pravdě.sk, ovšem celkový dojem vyjde až ze samotného čtení.

Murínův titul se nejvíce věnuje osobě, která má velmi blízko také k České republice. Jedná se o bývalého vrcholového kulturistu a slovenskou celebritu začátku 90. let Milana Reichela. Tento člověk měl blízko k řadě zločinců, jeho mediální tvář je však známá dodnes. Reichel pravidelně poskytuje rozhovory, vysvětluje údajné pozadí mnoha incidentů z let dávno minulých. Svou podivnou roli sehrál také před několika měsíci, kdy slovenská média zaplavily tajné nahrávky, jejichž protagonistou byl právě Reichel. Řeč v nich byla nejen o machinacích s parcelami, ale zejména o někdejším slovenském prezidentovi a později i řádně zvoleném poslanci Andreji Kiskovi.

Co se spojení s Českou republikou týká, Reichel se několik let na přelomu tisíciletí pohyboval ve východočeských Pardubicích, vazbu trávil v pohodovém prostředí v sousedním Hradci Králové. Jeho přínos pro knihu je klíčový, jelikož je jedním z mála přeživších. A ti, kteří žijí, mají většinou výhled zpoza zamřížovaného okna. To se týká nejen Mikuláše Černáka, ale například i nájemného vraha Alojze „Čističe“ Kromky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejsem orgán.“ Fiala musel odpovídat na dotazy o Foltýnovi

8:50 „Nejsem orgán.“ Fiala musel odpovídat na dotazy o Foltýnovi

„Plukovník Otakar Foltýn není ‚vládní člověk‘ ani jakýmkoli jejím podřízeným,“ uvádí senátorka Jana …