Meloniová byla pověřena sestavením italské vlády. Ministry má připravené

21.10.2022 18:50

Prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové italské vlády šéfku postfašistické strany Bratři Itálie Giorgiu Meloniovou. Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, pověření přijala a rovnou předložila seznam ministrů.

Meloniová byla pověřena sestavením italské vlády. Ministry má připravené
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

„Giorgia Meloniová přijala mandát a předložila seznam ministrů,“ řekl novinářům prezidentův úředník Ugo Zampetti poté, co jej Meloniová konzultovala s prezidentem Sergiem Mattarellou v jeho paláci.

Krátkých rozhovorů se zúčastnil Matteo Salvini z krajně pravicové Ligy i expremiér Silvio Berlusconi, a to i přesto, že jeho proruské výroky otřásly jednotou koalice.

Úniky informací zvýšily tlak na 45letou Giorgiu Meloniovou. Její další krajně pravicový spojenec, vůdce Ligy Matteo Salvini, je také dlouhodobě považován za Putinova obdivovatele. Meloniová potřebuje oba muže ve své koalici, aby mohla vytvořit většinu.

Meloniová se během schůze snažila ujistit západní spojence Itálie, že se nic nezmění, činila tak v reakci na obavy Západu, že její kabinet může být proputinovský.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová k italským volbám dříve uvedla, že pokud bude situace složitá, má Brusel nástroje, jak zakročit, podobně jako proti Maďarsku či Polsku.

Nová italská vláda složí přísahu v sobotu v 10.00 SELČ, řekl šéf prezidentské kanceláře Ugo Zampetti. Meloniová je v Itálii historicky první ženou, která se stala premiérkou, a zároveň i první krajně pravicovou lídryní od druhé světové války.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…