Milion chvilek za odvolání ministra Blažka. Mluvčí Strašáková chce psát dopis

07.09.2022 16:31

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) před pár dny ve Sněmovně prohlásil, že pokud vláda nevyřeší problém s drahými energiemi, může to smést nejen stávající vládu, ale rovnou celý fungující systém České republiky. A spolek Milion chvilek začal dávat najevo, že by na prvním místě smetl nejraději samotného Blažka. Ale pokud jde o sobotní demonstraci z Václavského náměstí, z té prý mluvčí Milionu chvilek radost neměla.

Milion chvilek za odvolání ministra Blažka. Mluvčí Strašáková chce psát dopis
Foto: Screen Reflex.cz
Popisek: Mluvčí Milionu chvilek pro demokracii v rozhovoru pro Reflex.cz.

Mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii Hana Strašáková v rozhovoru s Čestmírem Strakatým pro Reflex.cz okomentovala demonstraci na Václavském náměstí, která se konala 3. září.

„Neměla jsem z toho radost, ale je dobře, že je občanská společnost aktivní a že využívá svých práv, ale v tu chvíli jsem měla trošku strach o budoucí demokratický vývoj naší země a o to, jaké nálady se ve společnosti budou rozmáhat,“ vyjadřovala obavy Strašáková v narážce na požadavek demonstrantů vystoupit z EU, z NATO, z OSN i ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Obratem také vysvětlovala, proč zatím Milion chvilek pro demokracii nesvolal nějakou vlastní demonstraci.

„Protože máme demokratickou vládu a není unášen náš stát, jako tomu bylo za Andreje Babiše (ANO),“ poznamenala. U premiéra Fialy prý spolek nemá pochybnosti, že nebude přidělovat dotace především sám sobě a nebude chránit především sám sebe.

To ale podle Strašákové nemění nic na tom, že ani ona sama neví, zda příští rok uplatí účty na elektřinu. Ale i podle jejího názoru musí vláda v řešení krize přidat na tempu. Jinak budou ještě zesilovat hlasy, že naší energetickou krizi vyřeší odchod Česka z OSN, což podle ní rozhodně není pravda.

„I tuhle vládu pořád hlídáme. Posíláme jí otevřené dopisy. I naši signatáři píšou vládě. A ministři odpovídají. My ty odpovědi uveřejněme na našich stránkách,“ uvedla mluvčí Milionu chvilek. Vláda Petra Fialy prý se členy spolku komunikuje a už tím se liší od vlády Andreje Babiše. Ten s Chvilkaři odmítal jakkoli komunikovat. Vyjma toho, že byl ochoten mluvit s Mikulášem Minářem za zavřenými dveřmi.

Od Fialy by očekávala, že řekne veřejnosti, zda má např. ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan stále jeho důvěru. Toto podle mluvčí Milionu chvilek zatím nezaznělo a to je prý problém.

A co spolek Milion chvilek plánuje teď?

„Teď plánujeme prezidentskou kampaň. Tedy, prezidentské aktivity ke kampaním. Nikdo z našich členů nekandiduje,“ poznamenala Strašáková.

Po 12. září, tedy po dni, kdy začne Andreji Babišovi soud v kauze Čapí hnízdo, prý Milion chvilek pro demokracii rozjede vlastní kampaň z obytňákem, ve které bude vysvětlovat, proč by se prezidentem Česka neměl stát člověk, kterému hrozí, že půjde tzv. do tepláků, čili za mříže. Stejně tak bude Milion chvilek upozorňovat, že by se Andrej Babiš neměl stát premiérem. „My nechceme ve vládě Andreje Babiše. Teď jsme se ho zbavili,“ upozornila Strašáková.

Kriticky se vymezila i proti ministrovi spravedlnosti z ODS Pavlu Blažkovi.

„My nevidíme post ministra Blažka jako v pořádku. Chceme aby byl odvolán. Už jsme na to upozorňovali před jeho jmenováním. Píšeme vládě otevřený dopis,“ upozornila Stašáková.

Přesto je mezi Blažkem a ministryní spravedlnosti za ANO Marií Benešovou rozdíl. „Blažka nedosadil na jeho místo trestně stíhaný premiér,“ podotkla.

Pokud jde o Blažka, tak podle mluvčí Milionu chvilek je na Fialovi, jak se postaví k tomu, zda si chce uchovat důvěru veřejnosti.

„My vůbec neříkáme, že máme skvělou vládu, ale říkáme, že máme nejlepší možnou, protože alternativou je vláda ANO a SPD. Ta prostě demokratická není,“ poznamenala ještě Strašáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…