Ministr Kupka promluvil na ČT. Piráti nebudou rádi

27.09.2024 21:27 | Monitoring

Stavební řízení by mělo už brzy jet zase postaru. Skupina expertů zároveň začne pracovat na tom, jak zprovoznit digitální systém, který se ne a ne naplno rozeběhnout a kvůli kterému ve vládě končí Ivan Bartoš a zřejmě i skoro všichni piráti. Co to bude znamenat pro ty, kteří chtějí stavět? Proč předseda ODS porušuje koaliční smlouvu? A opravdu se, slovy Ivana Bartoše, velcí kluci kolem ODS bojí o peníze? Hostem Interview ČT24 byl místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.

Ministr Kupka promluvil na ČT. Piráti nebudou rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Úvodní otázka patřila tomu, co se stalo mezi ranní schůzkou premiéra Fialy s Ivanem Bartošem a telefonátem, v němž se Bartoš dozvěděl, že končí v čele ministerstva. „Myslím si, že premiér musel vyhodnotit i všechny předchozí týdny, kdy na vládě probíhala velmi náročná debata o tom, jak vlastně nefunguje digitální stavební řízení, a položil znovu Ivanu Bartošovi otázky, které mířily k tomu, jakým způsobem se státu podaří zprovoznit jednu ze základních podmínek toho, aby se v České republice stavělo. A nedostával odpovědi,“ míní Kupka, že takto se následně Fiala rozhodl a Bartošovi zavolal.

„Rozhodnutí premiéra je transparentní, jasně oznámené a zdůvodněné. A troufnu si tvrdit, že každému, kdo přišel do kontaktu se stavebním řízením v uplynulých měsících, je vlastně jasné, že něco takového se muselo stát v situaci, kdy přes opakované sliby ten digitální stavební systém neodpovídá, jak by odpovídat měl, a neposkytuje tu službu, kterou od něj očekávají lidé, ale kterou také předpokládá zákon,“ dodal Kupka. Podle něj odvolání Bartoše nebyl blesk z čistého nebe. 

To, že by Kupka nějak tlačil na premiéra, aby odvolal Ivana Bartoše z funkce, je podle jeho slov zjevná lež. „I ta sestava, ve které jsme se měli potkat, je dost nepředstavitelná. Že bychom v tomto kruhu kuli pikle. A je spíš s podivem, že se Piráti do takových konspirací, nehorázných lží, pustili,“ odmítl Kupka tlak představitelů ODS na premiéra. 

Petr Fiala by se podle něj ani na základě tlaku nerozhodoval. „Petr Fiala se rozhoduje na základě pevného úsudku a na základě faktů, které měl v tomto případě k dispozici,“ řekl Kupka.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3637 lidí
A ohrozil Ivan Bartoš byznys lidí napojených na ODS? „Mně se vlastně velmi obtížně na tuto otázku reaguje klidným hlasem. Vezměte si, že někdo, komu jsme se snažili opravdu dlouhodobě pomoci s tím, aby se ten systém rozběhl, on tu pomoc odmítal, tak když se ukáže, že to nemá jiné řešení a je průkazné, že v tomto směru selhal, tak začne kolem sebe kopat a označovat druhé z takových nehorázností. Tak já chci jasně odmítnout jakákoliv taková podezření. Já jsem v žádném případě penězovody nikomu neohrozil, já nikomu na žádných penězovodech nejsem závislý ani jsem je nikdy nepodporoval,“ rozhorlil se Kupka. 

„A důvod, proč premiér Fiala pověřil mě, abych dal dohromady to stavební řízení, tak ten důvod je přeci v tom, že to stavební řízení nefunguje a z velké části ohrožuje i stavby, které se týkají mého resortu. Navíc dopravní a energetický stavební úřad je pod ministerstvem dopravy. A co chci podotknout, a to je zvlášť pozoruhodná souvislost, byl to můj pozměňovací návrh k zeměměřickému zákonu v roce 2019, který založil digitalizaci stavebního řízení,“ dodal Kupka.

Kromě aktuální politické situace se hovořilo také o plánovaném zákazu aut se spalovacím motorem od roku 2035. V roce 2026 se mělo provést přehodnocení rozhodnutí, proběhne zřejmě již příští rok.

„Průmysl na to není připravený a je to jasné ze všech odezev automobilek, ale i ze všech odezev lidí, kteří se věnují zároveň aktuální soutěži mezi evropským průmyslem, evropským vývojem, Čínou a Amerikou. A chceme ohrozit i český automobilový průmysl? Já tedy rozhodně ne. Když se podíváte zpětně na všechna má vyjádření v uplynulých pěti letech, tak já jsem nikdy nesouhlasil se zákazem prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035. Pokládám takový zákaz za nadbytečný a ohrožující. A ukazuje se, že to přehodnocení bude muset nastat. A my se tady dáváme dohromady s Itálií a s dalšími státy, abychom urychlili přehodnocení té situace. Protože už dnes se ukazuje, že elektrická auta z výroby některých evropských automobilek nejdou na odbyt,“ poznamenal Kupka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …