Mluvil do voleb v USA. „Náhodný člověk z TikToku v ČRo.“ Posluchači zuří. Co tam chtěl?

09.08.2024 15:45 | Monitoring

Prezidentské volby v USA jsou každým dnem blíž a influencer Svatopluk Barek má za to, že kandidátka demokratů na prezidentku, dosavadní viceprezidentka Joea Bidena, Kamala Harrisová by je mohla vyhrát. Barek má za to, že jazýčkem na vahách amerických voleb se může stát dnes asi nejpopulárnější zpěvačka Taylor Swift. Stranou influencerovy pozornosti ale nezůstala ani česká politika. Obul se např. do hnutí SPD a nového plakátu Afričana s nožem.

Mluvil do voleb v USA. „Náhodný člověk z TikToku v ČRo.“ Posluchači zuří. Co tam chtěl?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Zatímco končící americký prezident Joe Biden podle průzkumů takřka vždy ztrácel na svého republikánského vyzyvatele pár procentních bodů, nová demokratická kandidátka na prezidentku dokázala Trumpa dohnat. Podle některých průzkumů nad ním v poslední době i vede.

Průzkum agentury Ipsos z prvního srpnového týdne, který uveřejnil americký list New York Times, ukázal, že Harrisová nad Trumpem o 1 procentní bod vede. Hlas by jí odevzdalo 48 procent respondentů. Trumpa chtělo volit 47 procent lidí.

Byť jde o zanedbatelný rozdíl, který lze přičíst na vrub statistické chyby, zdá se, že Kamala Harrisová dokáže na rozdíl od Bidena oslovit širší počet voličů, především mladších voličů, na což upozornil i influencer Svatopluk Barek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Zpěvačka Charlie XCX vydala na počátku prázdnin album s názvem Brat. Jde o album velmi úspěšné a Kamala Harrisová se veze na vlně zpěvaččiny podpory. V její prospěch hraje to, že na rozdíl od Joea Bidena dokáže využít sílu sociálních sítí.

„Biden u mladších voličů ztrácel půdu pod nohama a marketingový tým Kamaly Harrisové vycítil, jak tyhle voliče znovu získat,“ poznamenal Barek s tím, že ústředním tématem Brat, což v překladu znamená „spratek“, je svoboda. Tým Kamaly Harrisové se podle něj snaží voličům říct, že s Kamalou Harrisovou přijde svoboda, zatímco Donald Trump by preferoval autoritářštější model vládnutí.

Herci a umělci teď podle influencera hrají v amerických volbách velkou roli, a pokud Kamalu Harrisovou podpoří v současnosti asi největší hvězda Taylor Swiftová, pak to podle hosta veřejnoprávního rozhlasu může Harrisové i vyhrát volby.

„Já si stojím za tím, a hrozně chci, aby mi vyšla moje předpověď, protože já čekám, že se vyjádří Taylor Swiftová, což je ta celosvětově nejvlivnější zpěvačka v Americe, absolutní megastar, a moje predikce je, že pokud Taylor Swiftová podpoří demokratického kandidáta, tak jim dost možná vyhraje volby. A hrozně si přeju, aby se to splnilo,“ poznamenal Barek.

A tady se ozval rozzlobený poslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Naprosté selhání Českého rozhlasu Plus – tyto řeči patří na TikTok, nikoliv do seriózního média,“ poznamenal ke slovům o Taylor Swiftové Zdechovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…