Moravec musel odvysílat: Jednejte s Ruskem, chce polovina Čechů. Ba co hůř

12.09.2022 8:37 | Glosa

Jedním z témat, o kterých se mělo začít hovořit po nedělních Otázkách Václava Moravce, je postoj české veřejnosti k ukrajinské anabázi ruské armády. Dokonce k tomu v pořadu byl prezentován výzkum agentury Kantar, který měl nálady v ČR vyjádřit procentuálně.

Moravec musel odvysílat: Jednejte s Ruskem, chce polovina Čechů. Ba co hůř
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Téma bylo uvedeno polemikou mezi poslancem SPD Jaroslavem Baštou a ministrem zahraničí Janem Lipavským, zda mohou Ukrajinci ruskou armádu porazit.

Ministr nadšeně vychválil ukrajinská vojska za aktuální úspěchy v Charkovské i Chersonské oblasti, je to podle něj důkaz, že když Ukrajina dostane ze Západu pořádné zbraně, ví, co s nimi dělat.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

„Je to i jeden z důkazů, že informační válka byla ukrajinskou stranou využita v jejich prospěch, protože dva měsíce mluvili o tom, že jdou dobývat Cherson, přiznali se k útokům na Krymu a stáhli tak do jižního směru velkou část ruských sil. A pak udeřili na jiném místě,“ opěvoval ministr ukrajinského náčelníka štábu Zalužného.

Jaroslav Bašta, který v Rusku i na Ukrajině působil jako velvyslanec, ministra upozornil, že v Rusku by v případě porážky byla ohrožena pozice prezidenta Putina a z toho důvodu lze očekávat reakci.

Rusko podle Bašty může zareagovat asymetricky. Například oficiálně vyhlásit Ukrajině válku a začít mobilizovat. Rusko podle něj má podporu Číny, realizovanou přes prostředníky.

„Když sleduji čínskou politiku, vidím, že nestojí o co nejslabší Rusko, oni stojí o slabší Rusko, které bude více závislé na Číně, ale nenechají ho prohrát, naopak,“ varoval.

K tématu si Václav Moravec nechal zpracovat i výzkum od své dvorní agentury Kantar.

Celkem 43 procent lidí si myslí, že ČR by se měla zcela odstřihnout od Ruska i za cenu, že mu zdraží energie. Naopak 49 procent říká, že bychom s Ruskem měli vyjednávat. Zbylých osm procent neví.

Druhý dotaz směřoval na to, zda lidé souhlasí s kroky státu v energetické krizi. Zde vládní strategie „odstřižení od Ruska“ nedopadla dobře. Pouhá tři procenta s ní jednoznačně souhlasí, devatenáct procent vyjádřilo rezervovanější souhlas. Naopak jednoznačně proti je 41 procent.

Podle ministra Lipavského se EU usnesla na tom, že chce eliminovat závislost na ruských energetických zdrojích, což vytváří tlak na společnost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…