Nacher si klepe na čelo nad tím, co chce vyjednat SPOLU v Praze

27.09.2022 18:13

Bude primátorem Prahy, nebo nebude? Poslanec Patrik Nacher (ANO) se rozhodně v boji o magistrát nevzdává. Hnutí skončilo na pásce se ziskem 19,5 procenta druhé. V rozhovoru se serverem Novinky.cz pak Nacher uvádí, že politicky chápe snahu okopírovat v Praze vládu, programově už však ne.

Nacher si klepe na čelo nad tím, co chce vyjednat SPOLU v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

V Praze zvítězila v komunálních volbách koalice SPOLU. Ta nyní jedná se stranami, jež tvoří i celostátní vládu. Nacher, jenž se svým hnutím ANO skončil druhý, však varuje, že „vládní“ spojení nemusí v metropoli kvůli programu i personálním problémům fungovat.

„Když se člověk podívá na ty výsledky, tak jak v absolutních číslech, tak i těch změnových, tedy jak se to změnilo oproti minulým volbám, tak si myslím, že vítězem je hnutí ANO. A to z hlediska procent i z hlediska toho, v kolika velkých městech vyhrálo. Je to potřeba vzít jako na poměr, protože hnutí ANO ne všude postavilo kandidátky, není tak rozšířené jako KDU-ČSL. Nedá se to brát na ta absolutní čísla, protože když teoreticky kandidujete v desetině obcí, asi těžko můžete mít víc zastupitelů než jiné strany, které kandidují v polovině obcí,“ poznamenal k výsledkům voleb Nacher. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Ale zpět k pražské metropoli. Nacher přiznává, že lídr SPOLU jej zatím neoslovil. Podle něj proběhly jen neformální gentlemanské rozhovory, pogratulování si k úspěchu ve volbách. „Já jako demokrat respektuju, že je někdo vítěz a ten oslovuje ostatní. Nejsem rozhodně netrpělivý. Na klubu jsme si zvolili taktiku i vyjednávací tým a jsme v tom zajedno,“ poznamenal Nacher a dodal, že za něj není kam spěchat. On hlavně chce, aby koalice byla pevná a měla jasný obsahový základ a jasné směrování bez nějakých větších kompromisů. 

„Jedině pevná koalice může Prahu někam posunout. A respektuji, že vyjednávání pevné koalice trvá nějakou dobu, než aby se tady narychlo zplichtila nějaká koalice, která bude mít velmi krátký život,“ poznamenal. 

Co se týče pražských výsledků hnutí ANO, je Nacher de facto spokojen, i když nezískalo jím vytyčený cíl dvacet procent, což jej mrzí. „V Praze máme vrůstající tendenci. Jsme klub, který si nejvíce polepšil z hlediska počtu zastupitelů. Znamená to, že z těchto měřitelných dat jsme se posunuli, a to je na těžkou Prahu úspěch. Já si k tomu ale kladu prostě vyšší cíle, politiku vnímám jako běh na dlouhou trať. Jsem v tom možná trochu jiný. Že jsem o šest desetin procenta nedosáhl na tu hranici dvaceti procent, kterou jsem si stanovil, mě mrzí. Přemýšlím, v čem mohla být chyba. Možná jsem mohl dříve vyzvat lidi, kteří byli ochotni hlasovat pro ty subjekty, které nepřesáhly pět procent, a oslovit je, abychom pro ně byli nějakou alternativou, aby ten jejich hlas nepropadl,“ poznamenal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…