Návrh: 95 tisíc na výdaje pro první dámu. Poprvé v historii

04.10.2024 10:17 | Monitoring

První dámě Evě Pavlové by mohl stát od příštího rok přispívat na výdaje částkou 95 tisíc korun. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, kterou na konci září představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh: 95 tisíc na výdaje pro první dámu. Poprvé v historii
Foto: ČT24
Popisek: Eva Pavlová

Podle novely nově by měla „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky“. Jednalo by se přesně o částku 95 250 korun.

„Když by paní Pavlová měla sama jet na nějakou cestu, tak lidé okolo – zaměstnanci kanceláře – mají zaplaceno vše: hotel, letenky, co je potřeba. Ale ona by si to platila sama, respektive platil by to manžel z náhrad. Teď na to bude mít svůj rozpočet,“ řekl k návrhu zákona Blesku bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

Sklenář dodává, že pokud návrh projde, půjde minimálně v našem regionu o zásadní změnu. Jediná zem, kde jde o oficiální funkci první dámy, jsou Spojené státy. Jinak to nikde není zakotveno. Poprvé v historii totiž má být výkon funkce prvních dam také finančně ohodnocen.

Základní plat prezidenta pro letošní rok představuje částku 341 200 korun. Od roku 2011 sice podléhá dani, neodvádí se z něj však zdravotní a sociální pojištění. K tomu měsíčně hlavě státu náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 167 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Až budeme volit manželský pár, pak možná ano. Dokud volíme jen jednoho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserovnapater , 04.10.2024 11:00:12
tomu druhému nemůže nic náležet! Jakmile tohle projde, budou nárokovat takové náhrady další partneři ústavních činitelů, např. Vystrčilová, Adam, Fialová, manželky nebo manželé ministrů a ministryň atd. atd. To nám to narůstá. Důchodce okradli, aby se mohlo jezdit na nákupy do Paříže, na cesty vykazované jako dobročinné a přitom předstírat, že reprezentují stát aj. To je sprostota až to bolí. Tohle si bolševici do konce roku 1989 nedovolili. Teď už si to dovolí. Nenažranci. Blicí smajlík.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

20:10 Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

Deklarace o západní civilizaci („Western Civilization Declaration“), zveřejněná 1. října, varuje pře…