Návštěvníky jídelen čeká s novým rokem nemilé překvapení. Toto jsme zjistili

Spustit čtení článku

Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné i Prémiové body PL můžete získat i zdarma, přečtěte sí více v tomto článku.

05.01.2024 19:33 | Reportáž

Najíst se za stovku už dnes je zhola nemožné. Obědové meníčko pořídíte jen tak tak za dvě stovky, a to nepočítejme nápoj – jde jen o polévku a hlavní chod. Jídelny a zbytek několika dosud ještě existujících bufetů zdražily v řádu několika desítek korun. Nepomůžete si ani s obligátní sekanou. Pokud si k ní poručíte ještě salát a nějaké to pečivo, přes stovku se jistě dostanete. Promítly se do toho ceny energií a další náklady a snížení některých potravin o několik procent DPH je zcela zanedbatelné.

Návštěvníky jídelen čeká s novým rokem nemilé překvapení. Toto jsme zjistili
Foto: Václav Fiala
Popisek: Jídelna.

V obchodě jsou rohlíky o pár haléřů levnější, krajíček chleba v jídelně ale přijde na několik korun, u stánků koupíte minimálně za pět korun.

Od polévky ke „karboši“

Ve snaze se levně a pokud možno dobře najíst jsme v Plzni narazili na podzemní restauraci, kde jen polévka stála 75 korun. „Asi upadli,“ konstatuje suše kolemjdoucí pan Jaroslav. „Česnečka je vlastně voda z brambor a česnek. Pár snítek kmínu a basta.“ Divící se muž má ve velké části pravdu, pokud tedy česnečka není „zlepšena“ kouskem sýra, který je ale ten nejlevnější, maximálně pětadvacetiprocentní „papundekl“, jak to vtipně glosoval onen dobrý člověk.

I ten tak vychvalovaný Globus už zvedl cenu většiny polévek nad čtyřicet korun – a byly pod touto hranicí. Sice zvýšení o cirka čtyři koruny, ale je to vidět. Jedno celé natvrdo vařené vejce je za 14 korun! Teplý smažený karbanátek o velikosti dětské dlaně je za 77 korun.

Suma sumárum, štěstí je si koupit jídlo za 150 korun. Osecká vývařovna na Rokycansku, která vaří stovky jídel, musela již před Vánocemi zvýšit ceny zhruba o 10 procent. V malém lístku pro klienty uvádí, že již nešlo takto udržet náklady a vzhledem k energiím se musí zvednout ceny. Jídelna vozí desítky jídel i na jedno plzeňské sídliště a pro obědy od pondělí do pátku si pro ně chodí především starší lidé. Další možností je pak ještě stravování v některých školách, které mají také velkou kapacitu. Pořád se ale zrakem ostřížím sledují náklady, které podle vedoucích neúměrně stoupají téměř týden od týdne.

Povánoční a hlavně posilvestrovský týden ještě nebyl takový typický. Řada lidí měla dovolenou a vařila si doma – nebo se ještě takzvaně konzumovaly zbytky, co „lednice dala“. Ostrý start nastane příští týden a s ním bude i překvapení pro strávníky.

Bufet nebo hospoda?

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Josef Bernard byl položen dotaz

Vaše ,,pomoc" živnostníkům

Jak nám má pomoci odložení plateb na pojištění, když zálohy stejně tak či tak budu muset uhradit? Paradoxně když se mi nebude v podnikání dařit, tak kde pak vzít peníze na zaplacení záloh, které jste dost zvýšili? Nemyslíte, že by bylo prospěšnější, kdybyste je nezvyšovali? Tvrdíte, že je to kvůli d...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Převlíkli kabáty. Jsou tady dodnes. Studená sprcha od Ivana Vyskočila

7:35 Převlíkli kabáty. Jsou tady dodnes. Studená sprcha od Ivana Vyskočila

„Prdlajs! Žádná sametová revoluce to nebyla! Bylo to připravený… Z bláta do sr**ek. Nová totalita, r…