Nová vyhláška Ministerstva zemědělství má mimo jiné regulovat teplotu oleje při smažení a fritování. „Chceme zvýšit ochranu našich spotřebitelů. Nově tedy bude stanoven například limit pro maximální zahřátí olejů na fritování na 180 stupňů Celsia,“ uvádí mluvčí resortu Vojtěch Bílý pro Českou televizi.
Přepálené tuky obecně obsahují velké množství škodlivých látek, které zatěžují především trávicí trakt, játra a žaludek, zmiňuje v reportáži České televize mluvčí ministerstva.
Z údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že v roce 2020 kontrolou neprošla každá pátá až šestá tuzemská restaurace. Olej tu nevyhovoval parametrům pro lidskou spotřebu. Nový předpis se pravděpodobně dotkne především menších bister a rychlých občerstvení, jež mají provoz postavený na rychlé přípravě jídla. Tyto podniky mají v Česku poměrně silnou pozici.
„Smažíme při 180 stupních Celsia, a když je nával, tak samozřejmě teplotu přidáváme,“ uvádí provozovatel rychlého občerstvení Erdal Tozbey.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab