Nechci udělat stejnou chybu jako Hudeček, promluvila z rádia náměstkyně Krnáčové

21.09.2016 18:50 | Zprávy

Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupila náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská za Stranu zelených. Vyjádřila se k odvolání ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka a promluvila o již mnohokrát propíraných plánech územního rozvoje hlavního města.

Nechci udělat stejnou chybu jako Hudeček, promluvila z rádia náměstkyně Krnáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

„Podle zákoníku práce jejich výpověď má dvouměsíční lhůtu,“ poznamenala Kolínská k odvolání ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka, které následovalo třináct výpovědí od jeho kolegů a podřízených.

„My jsme od začátku říkali, že ten plán, tak jak je, tak ho nechceme hodit do koše,“ řekla Kolínská k územnímu plánu hlavního města Prahy s tím, že nechce udělat stejnou chybu, jako bývalý primátor Tomáš Hudeček.

Vyšetřovací komise se pouze zabývala tím, zda územní plán vyhovuje vyhláškám a zákonům, ne však například ekologickým směrnicím. To už je práce někoho jiného. Městské části však chtějí dosáhnout toho, aby v něm bylo chráněné rozložení občanské vybavenosti.

„Pokud bychom udělali ve společném jednání nějakou zásadní změnu nebo úpravu, tak by se ten proces musel celý znovu opakovat,“ řekla Kolínská s tím, že Hlaváček byl odvolán kvůli tomu, že „upřednostnil svoji stavovskou a generační solidaritu před zájmem města“.

„Ten plán má v tuto chvíli zpoždění přes tři roky a nestihneme zákonem danou lhůtu roku 2020,“ dodala Kolínská. Řešení situace je dát vyšetřovacímu týmu nové vedení, k tomu však nelze dojít jinak než skrze Hlaváčkovo odvolání.

Podle Kolínské není chyba, která stojí za průtahy příprav územního plánu, je pouze na straně Institutu plánování a rozvoje, který nepožádal o prodloužení zákonné lhůty. Konzultace s městskými částmi situaci nijak nezhoršily, protože tehdy, když byly zadány, už mělo být všechno hotovo.

Hlaváčka Kolínská odvolala skrze SMS, protože se měl dostavit na jednání, na kterém mu to mělo být oznámeno. K tomu však nedošlo, a tudíž nedošlo ani k osobnímu setkání pro vyřešení situace.

„Nejde o politické intervence do obsahu materiálů,“ uvedla Kolínská a dodala, že plán jednoduše nesplňoval podmínky.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlo jménem Jourová. Ševčík připomíná, jak ho kvůli ní odvolávali

18:17 Zlo jménem Jourová. Ševčík připomíná, jak ho kvůli ní odvolávali

Ekonom Miroslav Ševčík souhlasí se slovy miliardáře a majitele sítě X Elona Muska, že končící euroko…