Nejen Karabach: S oslabením Ruska propukají boje i jinde v bývalém SSSR

14.09.2022 17:34

V posledních dnech se rozhořely dva nové konflikty v bývalých státech Sovětského svazu. V přestřelkách mezi Arménií a Ázerbájdžánem zemřelo na 100 vojáků. Boje se objevily i na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem. Podle amerického institutu pro studium války (ISW) mohou další konflikty následovat poté, co Rusko po porážkách na ukrajinské frontě ztrácí vliv v regionu.

Nejen Karabach: S oslabením Ruska propukají boje i jinde v bývalém SSSR
Foto: Luiza Šeda Tadevosyanová
Popisek: Válka o Náhorní Karabach

Ázerbájdžánské síly zahájily v noci na úterý s použitím dělostřelectva, minometů a dalších zbraní útočné akce na arménské obce Džermuk a Verin Šorža. „Situace na arménsko-ázerbájdžánské hranici zůstala přes noc napjatá. Nepřítel používal bezpilotní letouny zejména ve směru na Džermuk,“ uvedlo dnes arménské ministerstvo podle informací serveru Echo24.cz, zatímco z Baku k novému konfliktu vyjádření nepřišlo.

Podle neoficiálních zpráv je na obou stranách v rámci posledního konfliktu už na 100 mrtvých vojáků. Země se z rozpoutání konfliktu viní navzájem. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval obě země k ukončení bojů. Jenže právě slábnoucí pozice Ruska v regionu může podle ISW znamenat, že situace bude eskalovat.

Arménie s Ázerbájdžánem bojuje zejména o oblast Náhorního Karabachu, který je již desítky let předmětem sporu obou zemí. Poslední velký konflikt se odehrál v roce 2020, trval několik týdnů, a přestože Arménie prohrála, díky zásahu Ruska si udržela kontrolu nad většinou sporného území.

Další konflikt v regionu vyvstal v noci na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem v kyrgyzské provincii Batken. Tam údajně čelila kyrgyzská pohraniční stráž střelbě z minometů. Incident si zatím nejspíše nevyžádal žádné zraněné ani oběti na životech. Při posledním podobném konfliktu na konci dubna ovšem obě země hlásily desítky zraněných a boje si vyžádaly šest mrtvých.

Podle ISW s tím, jak slábne pozice Ruska v regionu, mohou jednotlivé dlouholeté spory nabývat na intenzitě. V konfliktu mezi Azerbájdžánem a Arménií Rusko dlouhodobě sehrávalo úlohu mírotvůrce. Arménský premiér Nikol Pašinjan už apeloval na ruského prezidenta Vladimira Putina, v kontextu postsovětského vojenského paktu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) i Rady bezpečnosti OSN, aby zakročily.

„Ruské kličkování může poškodit vztahy Ruska s Arménií i s ostatními členskými státy ODKB, zejména pokud Rusko nebude moci poskytnout vojenskou podporu nebo zajistit mír,“ uvádí institut ISW k tomu, že ruské ministerstvo zahraničních věcí se zatím k žádosti nevyjádřilo a kvůli situaci na Ukrajině není jisté, zda Kreml splní své závazky vůči Arménii a pomůže jí v probíhajícím konfliktu s Ázerbájdžánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …