Nejsou lidi, tak nebudou ani lodě. USA řeší velký problém

25.08.2024 9:30 | Monitoring

Vojenský analytik Tyler Weaver informuje o tom, že námořnictvo USA kvůli nedostatku pracovních sil zruší 17 pomocných technických prostředků své námořní flotily. A to včetně celé třídy nových rychlých plavidel pro pěchotu. „Tento druh omezení a specializace na ,hlavní misi’, kterou je boj ve třetí světové válce, však s sebou nese riziko, že – jako obvykle – příští válka bude s těmi, s nimiž jsme neměli v plánu bojovat,“ zkonstatoval hořce analytik.

Nejsou lidi, tak nebudou ani lodě. USA řeší velký problém
Foto: Repro X
Popisek: Loď amerického obchodního námořnictva

V první řadě má z námořních sil USA zmizet 12 rychlých plavidel třídy Spearhead. „Všech 12 aktuálně aktivních rychlých plavidel třídy Spearhead. Tyto lodě jsou militarizované rychlé katamaránové trajekty a z velké části určené pro použití rychle se pohybujících jednotek a vybavení uvnitř daného válečného dění. Třída je zjevně perfektně fungující trajekt z přístavu do přístavu, ale naprosto nevhodný pro různá obojživelná válečná schémata, do kterých se ji námořní síly pokoušely zapojit, a pro které – abych byl spravedlivý – nebyl navržen,“ popisuje analytik Tyler Weaver.

Jaký bude výsledek? Americké síly ztratí možnost rychlého přesunu pěchoty z bodu A do bodu B. „Výsledkem toho je, že americká armáda ztratí dostatečnou kapacitu vysokorychlostní námořní přepravy s mělkým ponorem, aby mohla přesunout brigádu najednou z bodu A do bodu B,“ napsal analytik.

Podle něho to naznačuje, že armáda USA zbavuje priority ochranu pobaltských zemí a Finska a že upřednostňuje obranu jihozápadního Pacifiku. A varuje, že přesuny pěchoty se ztíží. „Přesuny námořních jednotek se nyní budou muset spoléhat na mnohem konvenčnější obojživelnou lodní dopravu, která bude vyplýtvána na trajekty nebo na vysoce zranitelnou obchodní dopravu,“ ukazuje úskalí zrušení plavidel třídy Spearhead. Weaver připomíná, že všech 12 těchto plavidel dokáže přepravit naráz 7200 tun nákladu a 3700 příslušníků pěchoty.

Dalším plavidlem určeným ke zrušení jsou Expeditionary Support Bases. To jsou, zmiňuje analytik, v podstatě ropné tankery přeměněné na námořní základny. Proč dojde k jejich vyřazení? Jsou pomalé, obrovské a mají malou obrannou výzbroj. „Zřejmým důvodem je to, že námořnictvo spočítalo čísla a dospělo k závěru, že tyto lodě – které jsou pomalé, obrovské a mají malou obrannou výzbroj – by byly proti Húsíům jako kachny, nemluvě o prvotřídním nepříteli.“

Weaver ukazuje, že americké námořnictvo se velmi přepočítalo, protože poslední kus tohoto plavidla vyplul do vln oceánu letos v únoru. „To je většinou k vzteku, protože tyto lodě jsou zcela nové. V únoru vyplul poslední. Na rovinu, zdá se, že námořnictvo sakra špatně spočítalo, co ta ‚nízká‘ hrozba ve skutečnosti je, a předpokládalo, že tyto lodě budou schopny odletět z SOF a mariňáků na nepřátelské území v Africe, aniž by musely odrážet něco nebezpečnějšího než pirátské motorové čluny,“ ukazuje analytik na výpočty námořnictva USA.

Americké námořnictvo zakonzervuje pouze dvě tato plavidla. Weaver ukazuje, že existuje šest těchto plavidel a některá jsou ve výstavbě. „Dával bych si pozor, aby se v blízké budoucnosti podobně deaktivoval zbytek třídy, i když některé z nich jsou doslova stále na skluzu,“ poznamenal.

Dále Weaver ukazuje na zakonzervování dvou lodí na doplňování suchého nákladu a jednoho tankeru flotily. „Jejich ztráta má přímý dopad na schopnost námořnictva udržet bojové operace na vysoké úrovni. Potřebují tyto lodě ve flotile mít.

„Tento druh omezení a specializace na ,hlavní misi’, kterou je boj ve třetí světové válce, však s sebou nese riziko, že – jako obvykle – příští válka bude s těmi, s nimiž jsme neměli v plánu bojovat,“ varuje vojenský analytik. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA už nepotřebuje moc zásobovacích lodí, přiživuje se na ostatních co je musí zásobovat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 25.08.2024 9:52:42
Příkladem je vojenská základna v ČR , kdy my za NAŠE peníze se musíme o ně starat, vše platit a zajišťovat. A tak to mají po celém světě. Příživníci. Jinak ze zprávy asi před dvěkla roky, tak válečných 30% lodí USA je v kritickém stavu, ale jim to nevadí, protože my od nic nakupujeme drahé zbraně a oni z toho něco přefinancují

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…