Němci to platí, Češi a Východ berou. Vyšla nová čísla o EU

13.08.2024 16:20 | Monitoring

Zpráva Kolínského institutu pro ekonomický výzkum zkoumá tok peněz z Evropského rozpočtu a upozorňuje na rozdíly mezi čistými plátci a příjemci. Německo, které je největším čistým přispěvatelem, vykázalo deficit ve výši 17,4 miliardy eur. V kontrastu, země střední a východní Evropy, jako Polsko, Rumunsko a Maďarsko, jsou hlavními příjemci evropských fondů. Česká republika je spíše příjemcem, ale v menší míře než některé jiné země.

Němci to platí, Češi a Východ berou. Vyšla nová čísla o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Kolínský institut pro ekonomický výzkum (Institut der deutschen Wirtschaft, IW) zveřejnil zprávu, zkoumající kam jdou peníze z evropského rozpočtu. Zpráva poskytuje ucelený přehled o finančních strukturách a hospodářských vztazích v rámci EU, přičemž klade důraz na transparentnost finančních toků, aby bylo možné pochopit dopady integrace EU. 

Čistí plátci a čistí příjemci hrají v ekonomice EU zásadní roli. Rozdíl mezi platbami a zpětnými toky vede k přerozdělování zdrojů v rámci EU. Čistí přispěvatelé jsou členské státy, které do rozpočtu EU platí více, než z něj dostávají zpět. Tyto země se tedy podílejí na financování společných projektů a programů, z nichž má prospěch celá unie. Čistí příjemci naopak dostávají z rozpočtu EU více, než do něj odvádějí, což jim pomáhá překonávat hospodářské problémy a podporovat jejich rozvoj.

Tabulka A-1 Provozní rozpočtová salda 27 členských států v roce 2023 ze zprávy ukazuje značné rozdíly mezi členskými státy. Zatímco některé země, jako je Estonsko a Bulharsko, vykazují silná pozitiva, jiné, jako je právě Německo a Francie, mají značné deficity.

V přepočtu na obyvatele a ve vztahu k hrubému národnímu důchodu (HND) zůstává největším čistým přispěvatelem Německo, které vykazuje deficit ve výši –17,433.48 milionů eur – jeho výdaje převyšují příjmy. Německá čistá pozice v roce 2023 ve srovnání s předchozím rokem mírně poklesla, a to z 19,7 miliardy eur na 17,4 miliardy eur, nicméně je stále výrazně vyšší, než v období před brexitem. Německo tak zůstává největším čistým přispěvatelem před Francií, která loni vyplatila o 9 miliard eur více, než dostala zpět. Na třetím místě je Itálie s čistým příspěvkem 4,5 miliardy eur.

V roce 2023 se v rámci operativních rozpočtových sald členských států EU ukazuje, že největšími příjemci z rozpočtu EU jsou země, které se nacházejí v centrální a východní Evropě. Mezi nejvýznamnější příjemce patří Polsko, které obdrželo 8,2 miliardy eur, následované Rumunskem a Maďarskem, které dostaly 6 miliard a 4,6 miliardy eur. Tyto země profitují z různých fondů EU, které jsou zaměřeny na rozvoj infrastruktury, zemědělství a sociální programy, což jim umožňuje zlepšovat životní úroveň svých obyvatel a podporovat ekonomický růst.

Česká republika se v tomto kontextu nachází na střední pozici. V tabulce A-1 není explicitně uvedena částka, kterou Česká republika obdržela, ale její rozpočtové saldo naznačuje, že je spíše příjemcem než přispěvatelem. V porovnání s Polskem a Rumunskem, které dostávají výrazně více, však Česká republika nemusí mít tak silný přístup k těmto prostředkům.

Španělsko, jakožto jedna z větších ekonomik EU, se nachází v odlišné situaci. I když je Španělsko významným příjemcem evropských fondů, jeho rozpočtové saldo ukazuje, že se nachází v relativně vyrovnané pozici. 

Zajímavým aspektem je teoretická analýza, která naznačuje, že to, co Itálie přispívá do rozpočtu EU, by mohlo být ekvivalentní částce, kterou dostává Maďarsko. Itálie v roce 2023 přispěla do rozpočtu EU částkou 4,5 miliardy eur, zatímco Maďarsko obdrželo 4,6 miliardy eur. 

zdroj: Institut der deutschen Wirtschaft, IW

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesný součet nepřesných čísel !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 13.08.2024 16:41:28
Počítat tyhle slátaniny německého šmudly nemá cenu. Stačí jenom to Španělsko. Lže když tvrdí že je to tam vyrovnané. Itálie stejně tak. A mimochodem. Stačilo by zdanit nadnárodní řetězce a postihovat "daňovou optimalizaci" bank a bylo by po problémech !

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…