Německo už nemůže posílat peníze na Ukrajinu. Nemá na to

17.08.2024 16:38 | Zprávy

Německá koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených se v rozpočtu na příští rok rozhodla šetřit. A zařízla další přísun peněz Ukrajině.

Německo už nemůže posílat peníze na Ukrajinu. Nemá na to
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Krátce po vpádu Rusů na Ukrajinu Němci váhali s posláním pomoci Ukrajině, a kromě přileb toho mnoho neposlali. Postupem času se ale SRN stala po USA druhým významným poskytovatelem pomoci Ukrajině, a dnes bránící se zemi podporují mohutně. I když stále nezaslali vládě v Kyjevě rakety dlouhého doletu Taurus, o které ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v přestávkách prosí v podstatě dva roky.

Němečtí představitelé nechtějí na Ukrajinu poslat rakety Taurus, což podle agentury DPA Scholz zopakoval v únoru tohoto roku s tím, že má obavy z eskalace napětí a ze zatažení Německa do války. Zprávu převzal také server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Podle informací německého listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) koalice v čele s kancléřem Olafem Scholzem rozhodla, že zařízne přísun peněz na Ukrajinu. Zprávu převzal i server nejčtenějšího německého listu Bild.

„Tato zpráva by mohla v Kyjevě vyvolat hněv: Federální vláda již neposkytuje Ukrajině žádné další platby pomoci – protože podle současného rozpočtového plánování už nejsou peníze,“ uvedl server s tím, že pokyn přišel od sociálního demokrata Scholze a od ministra financí z liberální FDP Christiana Lindnera.

Lindner podle zprávy 5. srpna dopisem požádal ministra obrany SPD Borise Pistoriuse (64) o zastavení plateb. Lindner v něm napsal, že „nová opatření“ by měla být přijata pouze v případě, že „bude zajištěno financování“ v rozpočtových plánech na letošní a následující roky. Je třeba zajistit, aby byly „dodržovány horní limity“.

Platby, které již byly na rok 2024 schváleny, normálně proběhnou. Má jít až o 8 miliard eur, v přepočtu asi 200 miliard korun. Ale v příštím roce Kyjev z Berlína dostane maximálně 4 miliardy. Ekonomický expert německé sociální demokracie Andreas Schwarz potvrdil, že na další výdaje už nejsou peníze, takže další ukrajinské žádosti o finanční pomoc se již neřeší.

Opoziční CDU se nelíbí, že vládnoucí koalice zmrazila pomoc Ukrajině tak rychle. Prakticky ze dne na den.

Bild upozornil, že přes naplánované spoření koalici stále chybí asi 12 miliard eur, které by někde měla ušetřit.

Celá EU Ukrajinu podpoří z výnosů plynoucích ze zmrazeného ruského majetku. „Neexistuje lepší symbol nebo využití pro peníze Kremlu, než učinit Ukrajinu a celou Evropu bezpečnějším místem pro život,“ poznamenala k tomu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž potvrdilo, že USA budou Ukrajinu nadále podporovat. „Ukrajina je klíčovým regionálním strategickým partnerem, který vynaložil značné úsilí na modernizaci své armády a zvýšení své interoperability s NATO. Naléhavou prioritou bezpečnostní pomoci zůstává poskytnout Ukrajině vybavení, které potřebuje k obraně ve válce s Ruskem. K dnešnímu dni jsme poskytli více než 55,4 miliardy dolarů vojenské pomoci od doby, kdy Rusko 24. února 2022 zahájilo svou předem promyšlenou, nevyprovokovanou a brutální invazi na Ukrajinu,“ sdělilo ministerstvo zahraničí USA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My jsme na to neměli nikdy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 17.08.2024 16:54:08
Ale lhář a zloděj Fialenko vždy věděl koho ožebračit a poslat to spoluokupantovi z osmašedesátého.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

22:20 Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

Ruskem okupovaný ukrajinský poloostrov Krym by se podle předsedy ukrajinské vlády Denyse Šmyhala moh…