Nenávidím EU, sedí tam parta totálních idiotů, udeřil šéfkuchař Pohlreich. A Babiše už vůbec nešetřil

30.10.2015 20:41 | Zprávy

Živnostenské listy vydaly rozhovor se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Ten řekl svůj názor na zavedení elektronické evidence tržeb a obecně kritizoval nejen českou vládu a stav našeho pohostinství, silná slova měl i na adresu Evropské unie.

Nenávidím EU, sedí tam parta totálních idiotů, udeřil šéfkuchař Pohlreich. A Babiše už vůbec nešetřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfkuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich

Česká republika není podle známého šéfkuchaře dobrým prostředím pro podnikatele. Vysoké daně, nesmyslné nároky, zbytečná opatření. A obzvlášť poznat je to právě v pohostinství. „Máme jedenadvacetiprocentní zdanění a lidé chtějí meníčka za sedmdesát korun. Tak si to spočtěte. I kdyby chtěli, nemůžou být poctiví,“ říká Pohlreich a dodává, že to sice neschvaluje, ale chápe.

„Ti, kteří kradli, budou krást dál, žádná elektronická evidence tržeb tomu nezabrání. Hlavně nevím, jakým způsobem bude účinnost tohoto opatření vynucena,“ uvažuje šéfkuchař a zmiňuje vietnamské večerky nebo Sapu, kde to podle něj fungovat zajisté nebude.

EET je podle něj projekt, který má za úkol rozdělovat společnost a diskriminovat určité odvětví našeho průmyslu. „Je to nespravedlivé opatření a nemyslím si, že je to dobře,“ míní Pohlreich a dodává: „Myslím si ale, že se tady i v jiných oborech rozkradou tak obrovské peníze, takže vůbec nechápu, proč pro jedno průmyslové odvětví mají platit nějaká nařízení a pro jiná platit nemají. Hospodským, řezníkům, zelinářům, taxikářům a pinglům se tady závidělo vždycky. Už za ‚komárů‘. Závist, závist, závist.“ A hlavně považuje za „zvláštní“ brát si příklad zrovna z Chorvatska.

Mělo by podle něj také dojít ke snížení daní, ideálně na jednocifernou částku a avízované snížení na patnáct procent, které má vynahradit náklady na EET, je podle něj „čistočistá účelová lež“, jelikož jde o selektivní snížení, které se nebude týkat alkoholu.

„Pravidla se nedodržují. Žádná norma nic neřeší. Dokud to nikdo nekontroluje a není za to postih, nařízení může být kolik chce, a stejně to nefunguje,“ komentuje Pohlreich situaci v pohostinství a dodává, že se jen kupí hromada regulací. Jediné, co by však podpořil, je zákaz kouření v restauracích a hospodách.

„Nenávidím EU jako takovou. Myšlenka dobrá, ale co se z toho stalo za poslední roky, je zoufalé. Sedí tam parta totálních idiotů,“ popisuje Pohlreich a zároveň dodává, že v něčem je dobrá. Například hygienické normy. Na ty však člověk nepotřebuje být v EU, to mu stačí přemýšlet.

Mluví také o natáčení pořadu Ano, šéfe!, se kterým pravidelně jezdí po hospodách a restauracích v celé České republice. „Bolí mě, v jakém stavu jsou některá města, jak lidi žijí, jaký mají životní styl. Nedělal jsem si iluze, věděl jsem, co mě čeká. Ale úroveň restauračního podnikání je hodně špatná. V Praze dobrý, za Prahou bída,“ říká šéfkuchař a dodává, že snahy o vytvoření evidenčního systému na spropitné číšníků, o kterých se také mluví, jsou už „úplně mimo mísu“.

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co se sakra stalo?“ Takto Evropa spáchala ekonomickou sebevraždu

7:10 „Co se sakra stalo?“ Takto Evropa spáchala ekonomickou sebevraždu

Mladý německý podnikatel v technologickém sektoru Ole Lehmann tvrdí, že Evropa se ekonomicky sama že…