Nenávist, bojím se. Anna Šabatová mluvila v rádiu

22.02.2019 18:22 | Zprávy

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová byla hostem Českého rozhlasu Radiožurnálu. V rozhovoru s Janem Pokorným uvedla, že úřad ombudsmana považuje za důležitý. Přitom čtvrtina Čechů dodnes neví, kdo Anna Šabatová je. Ona sama však vnímá větší důležitost v tom, aby byla známá její instituce.

Nenávist, bojím se. Anna Šabatová mluvila v rádiu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

„Zcela zjevně je vidět, že víc lidí ví, na co si stěžovat. Pětadvacet procent lidí ale neví, kdo jsem. Důležité ale je, aby lidé znali tu instituci, není potřeba mě znát jako člověka,“ sdělila úvodem Šabatová, která je ve funkci již pět let. 

Rozhovor najdete ZDE.

Šabatová ve svém rozhovoru zavzpomínala na spolupráci s předchozím ombudsmanem Otakarem Motejlem. „Často se o něm mluví, mnozí mají v kancelářích fotky s ním a jsou patřičně hrdí na to, že s ním mohou spolupracovat,“ poznamenala Šabatová. „Byl neuvěřitelně pracovitý, byl schopný v práci zůstat do tří do rána,“ hovořila o něm Šabatová. V případě, že by u nás úřad ochránce nebyl, byla by úroveň ochrany práv u nás podstatně nižší. „Pro mnoho lidí by chyběla ta adresa, kam se obrátit, kdyby odvolání nestačilo,“ poznamenala Šabatová a hovořila o svém úřadu, kdy mimo jiné navštěvuje instituce, jako jsou nápravné ústavy, penziony pro seniory, dětské domovy nebo třeba léčebny dlouhodobě nemocných. 

„Relativně často se stává, že řešíme obdobné situace jako advokáti a soudy. A velmi často takové případy odkládáme, protože daný člověk má jistotu u soudu, že dané rozhodnutí bude vykonatelné,“ uvedla Šabatová. „U nás má daný člověk naději. Někdy řešíme kompromisní situaci, že člověku předáme náš názor, který pak využije u soudu,“ vysvětlila.

A jak se úřad vyrovnává s kverulanty? „Napíšeme jednou, napíšeme dvakrát, napíšeme třikrát… A pak vysvětlíme, že už nebudeme psát,“ dodala. 

Své pak Šabatová řekla k seriálu Most! veřejnoprávní České televize. „Je to povedený komediální produkt, ale přece jenom, kdybych se bavila s tvůrci, některé výhrady bych měla,“ poznamenala Šabatová. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…