Notáři působící v Česku nebudou muset být jen českými občany

28.12.2018 18:30 | Zprávy

Notáři, kteří chtějí působit v Česku, nemusí být výhradně českými občany. Mohou mít občanství některého z dalších států Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru. Změnu přináší novela notářského řádu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad v tiskové zprávě. Informaci převzala ČTK.

Notáři působící v Česku nebudou muset být jen českými občany
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Ministerstvo spravedlnosti novelou reagovalo na březnový rozsudek Soudního dvora EU. Podle něj dosavadní podmínka státní příslušnosti, která je požadována českou právní úpravou, pro přístup k povolání notáře, představuje porušení smlouvy o volném pohybu pracovníků.

Notáři, kteří budou chtít působit v ČR, ale nadále budou muset mít vystudovanou českou právnickou fakultu, budou muset vykonat notářskou zkoušku v češtině a pro provádění procesních úkonů budou muset ovládat úřední jazyk, tedy český.

Soudní dvůr zastává názor, že žádná z aktivit notářské praxe v České republice není spjata s výkonem veřejné moci, a tak přístup k notářské profesi v členském státě nemůže být podmíněn státní příslušností. Soud už dříve rozhodl stejným způsobem vůči podobné praxi v několika jiných zemích Unie. Evropská komise už u něj žalovala Belgii, Francii, Lucembursko, Rakousko, Německo, Řecko, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Maďarsko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

18:28 „Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

V Kremlu probíhá jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který navštívil Moskvu po návště…