Nová vláda chce úřadovat co nejdříve. Aby mohla k prvnímu lednu překopat ministerstva

07.11.2021 17:40

Budoucí vláda Petra Fialy, tedy vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, se nijak netají tím, že se chce postarat o to, aby čeští úředníci opět „naplno pracovali pro stát a nikoli pro holding Agrofert“. Jenže se ukazuje, že u některých úředníků bude cesta k jejich vyhazovu extrémně dlouhá.

Nová vláda chce úřadovat co nejdříve. Aby mohla k prvnímu lednu překopat ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie- sídlo vlády ČR

Vláda Bohuslava Sobotky, tedy vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, schválila služební zákon, který měl zajistit, aby v české státní správě zůstávali zkušení úředníci, aby nebylo tak snadné je vyhodit a nahradit je novými tvářemi. Jenže krátce po přijetí zákona začali politici hledat cestu, jak to obejít. Zákon kritizoval i Andrej Babiš, který se na schvalování zákona podílel v roli ministra financí.

Od přijetí služebního zákona proto dochází na ministerstvech k reorganizacím, lidé na zaniklých odborech přicházejí o práci nebo jsou přesouváni na odbory jiné. Server Seznam Zprávy.cz však upozorňuje, že ne vždy je to takto jednoduché.

Složité by to mohlo být na „nejrůznějších satelitních úřadech, ve fondech, v inspekcích a ve státních agenturách. Když se totiž šéfové těchto institucí novému ministrovi vzepřou a nelze jim prokázat nějaký prokazatelný přešlap proti úřednické kázni, má politik velmi omezené možnosti, jak se jich zbavit,“ napsal k tomu server.

Řeč je např. o Státním fondu dopravní infrastruktury, České inspekci životního prostředí a tak podobně. Přitom kupříkladu ředitel ČIŽP Erik Geuss čelil kritice za postup jeho podřízených v kauze otravy řeky Bečvy. A už dopředu hlásí, že se obrátí na soud, pokud bude odvolán v rozporu se zákonem.

Ve státem řízených podnicích je to snazší, protože tady hraje důležitou roli šéf toho či onoho resortu, v případě státního podniku Lesy ČR je to ministr zemědělství. Tím by mohl být předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lákavou možností je pro nové ministry „systematizace služebních a pracovních míst“. Touto cestou je možné zásadně proměnit úřad najednou. Systematizaci ale lze podle zákona provést pouze k prvnímu lednu, celý proces se tedy musí realizovat do konce roku. Aby na něj ministři měli dostatek času je rovněž jednou z motivací, proč chtějí úřadovat co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…