Odděleně kakat, odděleně jíst. Budou netestované děti. A v rouškách

11.08.2021 7:30 | Zprávy

České žáky a studenty čeká již druhý covidový školní rok. Ministr Robert Plaga (za ANO), připravil manuál, jak to v tomto druhém roce bude vypadat. Do tříd se dostanou i děti, jejichž rodiče odmítnou své ratolesti nechat na koronavirus testovat. Bude to mít však háček.

Odděleně kakat, odděleně jíst. Budou netestované děti. A v rouškách
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Ministr školství Plaga nechal připravit manuál, jak se bude postupovat v již druhém koronavirovém školním roce. Do tříd se dostanou děti, jejichž rodiče nedovolí, aby podstoupily testy na koronavirus. Ale po celou dobu budou muset mít nasazenou ochranu úst a nosu a např. při jídle budou odděleny od testovaných žáků. Netestované děti by měly mít k dispozici i vlastní toalety. Ale pokud rodiče netestovaných žáků odmítnou akceptovat i tato opatření, na prezenční výuku se nedostanou.

Ministerstvo však předpokládá, že většina dětí bude testována. Na začátku září má proběhnout testování ve 3 kolech a poté už jen podle vývoje epidemické situace.

„Není to nic příjemného, ale zvládli jsme to i minulý rok. Otázkou je ale samozřejmě zajištění testů a jejich doručení do škol,“ uvedl k tomu prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

On i jeho kolegové doufají, že jak žákům, tak učitelům bude ve třídách v maximální možné míře umožněno fungování bez respirátorů, protože kantoři i žáci měli v loňském školním roce problém to udýchat.

Ministerstvo doporučuje, aby byli žáci co nejvíce odděleni také při společném stravování, aby se zabránilo potenciálnímu přenosu nákazy. Jenže podle Zajíce to v praxi není příliš proveditelné.

„Bude nutné nastavit systém stravování tak, aby docházelo k minimálnímu kontaktu žáků. Za běžného provozu ve větších školách se to ale dost dobře nedá, protože by se místo oběda někomu servírovala večeře,“ uvedl Zajíc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…