Opravená data: Fiala překonal deficitem Babišův první covidový rok. Kovanda ukázal. Je zle

03.10.2024 22:50 | Monitoring

Eurostat opravil vládní údaje, deficit hospodaření sektoru vládních institucí za rok 2023 skončil schodkem 3,8 % hrubého domácího produktu. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda tak upozornil, že deficit dosáhl téměř 347 miliard korun, což je druhý největší schodek v historii a překonává i deficit Babišovy vlády během covidu.

Opravená data: Fiala překonal deficitem Babišův první covidový rok. Kovanda ukázal. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2023 schodkem ve výši 3,8 % hrubého domácího produktu. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2023 úrovně 42,4 % HDP, přičemž došlo k meziročnímu poklesu o 0,1 procentního bodu.

„Saldo hospodaření vládních institucí za rok 2023 se oproti jarním notifikacím zhoršilo o 0,1 p. b. a skončilo v deficitu 3,8 % HDP, především v důsledku aktualizovaných informací o dani z příjmu právnických osob. Relativní výše dluhu poklesla na úroveň 42,4 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

O tom, že Eurostat opravil vládní údaje, informoval na síti X i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Fialova vláda loni hospodařila s větším deficitem než Babiš za covidu,“ shrnul situaci ekonom a uvedl, že deficit vlády tak v loňském roce činil téměř 347 miliard korun. Podle původních vládních údajů činil deficit „pouhých“ 289 miliard.

Kovanda upozornil, že schodek 347 miliard je tak druhým největším v historii, a „dokonce překonává deficit Babišovy vlády z prvního roku covidu“, který činil necelých 345 miliard korun. Ekonom nicméně uznal, že od roku 2020 kvůli vysoké inflaci v České republice výrazně narostla cenová hladina.

Ministerstvo financí ČR ovšem s Kovandovou interpretací dat nesouhlasilo. „Porovnáváte hrušky s jablky,“ vyčetlo ministerstvo ekonomovi a požádalo, aby pro svá srovnání v budoucnu používal správné ukazatele.

Kovanda se ohradil. „Správné ukazatele samozřejmě používám,“ vzkázal Ministerstvu financí, které vede ministr Zbyněk Stanjura z ODS. „Dnešek je prvním dnem, kdy máme k dispozici oficiální aktualizovaná data ČSÚ k loňskému deficitu, takže neshledávám nic senzacechtivého dát veřejnosti vědět, že podle statistiků byl loňský deficit vyšší než ten z covidového roku 2020,“ uvedl.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…