Otec s vidlemi, brambory a zelí. Učebnice s tradiční rodinou naštvala rodiče a je stažena z oběhu

05.09.2024 7:41 | Zprávy

V Irsku vzbudila velké vášně školní učebnice občanské nauky. Multikulturní a rasově smíšená rodina byla vykreslená jako inteligentní, tolerantní, s rozhledem a humorem. Jako netolerantní, neinteligentní a s omezeným přístupem byla vykreslená irská rodina. „Každý, kdo se trochu objektivně dívá na tyto popisy zahrnující ‚irskou rodinu‘, okamžitě pochopí naprosto absurdní, nenávistný a posměšný postoj, který byl přijat. Je téměř nepředstavitelné, jak se tento odpad dostal do učebnice,“ zaznělo.

Otec s vidlemi, brambory a zelí. Učebnice s tradiční rodinou naštvala rodiče a je stažena z oběhu
Foto: Junior Cycle
Popisek: Obrázek tradiční irské rodiny v učebnici

V učebnici jsou dvě rodiny odlišné jako den a noc. První rodina je netolerantní, zpátečnická, tradicionalistická a nacionalistická. Druhá rodina pak rasově smíšená, multikulturní, inteligentní, plná smíchu a poznávání. Tak irská učebnice učí děti poznávat svět.

První rodina v učebnici je vykreslená jako čtyři rusovlasí lidé, všichni jsou oblečení v tradičních irských svetrech, stojí před vesnickou chalupou se slámovou střechou. Otec má v ruce vidle na kravský hnůj, děti v pozadí tančí tradiční irské tance. Žáci se v učebnici dočtou, že rodina nemá ráda žádné změny, všichni příbuzní musejí být Irové. Nesmějí sledovat zahraniční filmy, hrát zahraniční  hry nebo sledovat zahraniční televizní pořady. Vše musí být podle učebnice v první rodině s nálepkou made in Ireland. V první rodině se jedí jen brambory se zelím a slaninou. Ze sportu je připuštěna pouze irská tradiční Galská atletická asociace, každé léto chodí na tradiční letní Fleadh, kde se muzicíruje výhradně podle partitury irské kultury.

Obrázek tradiční rodiny

Na druhé straně je rodina číslo dvě. Rodina smíšených ras. Rodina, která miluje změny a odlišnost, užívá si cestování, zkoušení nových jídel, nových přátelství a vztahů. „Máme vztahy v Londýně a Austrálii a naše rodina je zčásti irská, zčásti rumunská a zčásti nizozemská,“ uvádí učebnice o kladném příkladu rasově smíšené tolerantní rodině. „Většinu let si vyměňujeme dům s rodinou v jiné zemi. Je to skvělý způsob, jak se setkat s lidmi a dozvědět se něco o jiných kulturách a společnostech. Díky tomu si uvědomíte, že když je poznáte, lidé jsou si více podobní než odlišní.“

Obrázek správné rodiny

První, irská rodina, je dětem dávána jako špatný příklad. Příklad zpátečnický. Irská kultura se irským dětem v irských školách představuje jako ta špatná, neuvědomělá, „tradiční“. Druhá rodina, multikulturní, rasově smíšená, je pak dětem předkládaná jako vzor.

To vše je v učebnici pod kapitolou nazvanou Zdraví a pohoda.

Když se rodiče dětí školou povinných o učebnici dozvěděli, spustili velký rozruch. K němu se připojili i někteří politici.

„Naprosto nepřijatelné, že jsou naše děti indoktrinovány, aby se nenáviděly. Od kdy je v pořádku zesměšňovat a snižovat irské lidi a naši kulturu? Tento protiirský rasismus musí skončit,“ napsala na síti X politička Helen Duignanová.

 

 

„Vyžadujeme odpovědi od ministryně školství a jejího oddělení, jak je možné, že byl tento obsah schválen, a žádáme o ujištění, že takový typ irských kulturních stereotypů se v budoucnu v dětských učebnicích neobjeví,“ pokračovala v palbě Duignanová.

„Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaká parodie, ale překvapivě tomu tak není. Každý, kdo se trochu objektivně dívá na tyto popisy zahrnující ‚irskou rodinu‘, okamžitě pochopí naprosto absurdní, nenávistný a posměšný postoj, který byl přijat. Typická tradiční ‚irská rodina‘ je parodována jako izolovaná, rozzlobená, malicherná a buďme upřímní, xenofobní a rasistická, zatímco kontrastní rodina v prezentaci je zjevně plná vhledu, tolerance a inteligence. Je téměř nepředstavitelné, jak se tento odpad dostal do učebnice. Toto vyobrazení je zcela nesprávné a musí být odstraněno,“ odsoudila učebnici opoziční politička Carol Nolanová.

„Je to odraz oddělení, které je mimo kontakt a snaží se být zajímavé, ale jako materiál pro vzdělávání dětí selhává, když právě to nabízejí v oblasti inkluzivity. Je to ubohé,“ řekl mluvčí sociálních demokratů pro školství Gary Gannon.

Po velkém nátlaku se k odpovědi dostrkalo i ministerstvo školství. Z ní vyplynulo, že je na každé jednotlivé škole, jaké učebnice si pro výuku vybere. „Specifikaci kurikula a předepsaný materiál pro jakýkoli předmět určuje Národní rada pro kurikulum a hodnocení. Je na odpovědnosti každé školy, aby si vybrala zdroje (jiné než předepsané materiály), které použije na podporu své realizace kurikula. Jakékoli obavy týkající se materiálu publikovaného v učebnicích by měly být sděleny samotnému vydavateli,“ stojí v prohlášení ministerstva školství.

Tlak veřejnosti i politiků vedl až ke stažení učebnice a „omluvě“ vydavatele.

„Prostřednictvím pozadí a kontextu je hlavní smysl této aktivity (‚Podívejte se na rozdíl‘) navržen tak, aby pomohl studentům porozumět důležitosti rozmanitosti v našich životech, představil studentům principy o rovném postavení a zdůraznil typy diskriminace. V návaznosti na představení studentům zákonů o rovném postavení tato aktivita využívá nadsázku k vyjádření povahy a účinků inkluze a zaujatosti. Při bližším zkoumání nyní oceňujeme, že náš přístup měl být jiný, a přijímáme, že to vyvolalo rozrušení a hněv, i když to nebyl náš záměr. Rozhodli jsme se tuto kapitolu nahradit a omlouváme se za způsobené škody,“ zaznělo ze strany vydavatele.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německý lékárenský časopis Baby&Family už v r. 2016 (!), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 05.09.2024 8:17:00
varoval čtenáře před rodinami, které jsou „nenápadné“ a „milé“, jelikož uvedené skutečností nasvědčují tomu, že se jedná o "nebezpečné pravičáky". Článek nazvaný Nebezpečí zprava uvozuje ilustrace, na které je vyobrazena plavovlasá matka s dcerou. Úkolem článku je právě varovat před „pravicovými rodiči“ a jejich dětmi. Jistým vodítkem k odhalení tzv. "pravicového dítěte" může být oblečení, protože na něm obvykle nemívají žádné americké symboly (!). Dívky se mohou vyznačovat „pečlivě zapletenými copy a dlouhými sukněmi“. A článek pokračuje: "Děti pravicových rodičů se nemusejí nutně lišit od dětí jiných rodičů. Lze je občas rozpoznat po delší době, například podle toho, že jsou velmi klidné nebo velmi poslušné,“ vysvětluje Heike Radvanová, vedoucí Odboru genderu a pravicového extremismu z Nadace Amadeua Antonia. Tuto Nadaci Amadeu Antonio Stiftung založila v roce 1998 bývalá agentka Stasi - Anetta Kahane, která nyní usiluje o bezbřehou imigrační politiku Evropské unie - a jsme doma, že? Irská učebnice je jen střípkem celé té EU multikulti mozaiky, jejíž smysl už musí chápat i průměrně retardovaný volič 5-hnusu.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…