Pan Ferjenčík by potřeboval vojnu jako prase drbání. A další ostré reakce na nejnovější nápad „máničky“ od Pirátů

10.04.2019 4:43 | Zprávy

ANKETA K vyjádření pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka o tom, že zvyšování výdajů na zbrojení na dvě procenta HDP je v českých podmínkách nesmysl, reagovali v anketě politici napříč spektrem. Někdo s ním souhlasí jako Alena Gajdůšková z ČSSD: „ČR by měla být spíš aktivnější v mírových iniciativách než vydávat obrovské částky na zbrojení.“ Více je však hlasů nesouhlasných. „Náš spojenecký závazek jsou dvě procenta a je naše ostuda, že je dosud nemáme. Demagogická slova poslance Ferjenčíka na tom nemohou nic změnit. Snad jen, že by potřeboval jít na vojnu jako prase drbání,“ konstatoval senátor Michael Canov (Starostové).

Pan Ferjenčík by potřeboval vojnu jako prase drbání. A další ostré reakce na nejnovější nápad „máničky“ od Pirátů
Foto: repro ČT24
Popisek: Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Otázky Václava Moravce, v nichž diskutovali sociálnědemokratická ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s europoslancem Luďkem Niedermayerem o udržitelnosti našeho rozpočtu, vybudily poslance Pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka k provokativnímu závěru: „Zvyšování výdajů na zbrojení na dvě procenta HDP je v českých podmínkách jednoduše nesmysl. Za těch 50 miliard, které by to stálo navíc oproti současnému stavu, bychom mohli zvednout platy všem učitelům o 20 000 korun měsíčně, nebo udržet důchodový systém nad nulou do roku 2035,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

„Neumím si představit, že česká společnost dá větší prioritu armádním zakázkám než důchodům nebo vzdělávání. Mimochodem, právě pokud se kvůli financování výdajů na zbrojení dostane rozpočet do problémů, bude narůstat odpor vůči našemu členství v NATO, což bych nerad,“ pokračoval s tím, že jde o jeho osobní názor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

10:10 Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

Ukrajinská armáda má problém. Nedostává se jí mužů. Z náborových cílů se daří plnit jen zlomek. Někt…