Pekarová: Odvážní Ukrajinci zničili Putinovy sny. Černochová: Nemá koho mobilizovat

21.09.2022 11:35 | Ze sítí

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. S odůvodněním, že válka proti Ukrajině, kterou nechal rozpoutat 24. února, ohrožuje celou Ruskou federaci. Český premiér Petr Fiala (ODS) už na krok Vladimira Putina zareagoval. A nezůstal sám. Ozvala se mimo jiné i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Pekarová: Odvážní Ukrajinci zničili Putinovy sny. Černochová: Nemá koho mobilizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Ruská média původně oznamovala, že pán Kremlu Vladimir Putin promluví k národu v úterý večer. Nakonec se projev prezidenta objevil v médiích o několik hodin později. Putin na něm vyhlásil částečnou mobilizaci.

Ruští poslanci současně zpřísnili legislativu namířenou proti těm, kteří by se snad vojenské povinnosti chtěli vyhnout.

Český premiér Petr Fiala (ODS) k tomu napsal pár slov.

Projev ZDE

„Částečná mobilizace, kterou vyhlásil V. Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ zdůraznil český předseda vlády.

Reakce na ruskou částečnou mobilizaci

Mlčet nechtěla ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Kdykoliv Sovětskému svazu začalo téct do bot, začal světu hrozit jadernými zbraněmi. To samé platí o současném putinovském Rusku. Putinův projev byl plný lží – pokud chce vidět viníka války, stačí, aby se podíval do zrcadla. Mobilizace vojáků v záloze je pouhým přiznáním toho, co už víme dávno: odvážný ukrajinský národ zničil diktátorův sen o neporazitelné ruské armádě, Rusové ztrácejí, sankce fungují. Statečným Ukrajincům pomůžeme vyhnat agresora tam, kam patří. Diktátor bude poražen,“ konstatovala.

Reakce na ruskou částečnou mobilizaci

O slovo se přihlásila také ministryně obrany Jana Černochová.

„Putinův projev je hlavně snahou udržet svou pozici v očích Rusů. I proto opět zvedl ten nesmyslný příběh o agresi Západu, ačkoli jediným agresorem je tady právě Rusko. Mezinárodní společenství dávno ví, že Putin na Ukrajinu už teď posílá kohokoli, kdo je zrovna po ruce. Včetně vězňů a lidí, kteří nemají s armádou společného vůbec nic. Mobilizace tomu nijak nepomůže, protože nic nenasvědčuje tomu, že ještě je koho mobilizovat,“ upozornila Černochová na Twitteru.

Vyhlášením čátečné mobilizace podle ministryně Putin jen ukázal, že standardní ruská armáda není schopna porazit Ukrajinu.

To, že Putin hrozí využitím jaderných zbraní, by podle Černochové lidi překvapovat nemělo, protože jadernými zbraněmi hrozil už víckrát. Sluší se připomenout, že využitím jaderných zbraní hrozil Putin světu již v den vyhlášení války, resp. „speciální vojenské operace“ proti Ukrajině. A o pár dní později nařídil uvést ruský jaderný arzenál do zvýšeného stavu pohotovosti.

Podle Černochové Putinův krok pro Česko znamená jediné.

„Pro nás to znamená jediné: dál podporovat Kyjev. Rusku musíme dát jasnou zprávu, že se nenecháme vydírat a že nesmí beztrestně porušovat mezinárodní právo, napadat cizí země a vraždit jako terorista ženy a děti,“ uzavřela.

Reakce na ruskou částečnou mobilizaci

K částečné ruské mobilizaci se vyjádřila také ambasáda Spojených států v Praze. Upozornila, co vyhlášení částečné mobilizace předcházelo.

„Existují důkazy, že Rusko vyslýchalo, zadržovalo a násilně deportovalo 900 000 až 1,6 milionu ukrajinských občanů. Patří mezi ně i děti, které byly vytrženy ze svých domovů a poslány na ruský Východ.“

Zaznělo také, že Rusko během invaze na Ukrajině zničilo řadu nemocnic, škol i kostelů.

„S tím, jak Ukrajina převzala zpět kontrolu nad územím dříve okupovaným Ruskem, slyšíme stále více příběhů o mučení, zneužívání a popravách ze strany ruských sil a jejich spojenců."

„To je realita na ukrajinském území, které zabírá Rusko. Pokud Rusko skutečně uspořádá tato fingovaná referenda, USA a mezinárodní společenství nikdy neuzná jejich nároky na území Ukrajiny,“ uzavřela své vyjádření americká ambasáda.

Reakce na ruskou částečnou mobilizaci

Reakce na ruskou částečnou mobilizaci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …