Na začátku roku vzbudil značný rozruch článek časopisu Forbes, v němž generální ředitelka KB SmartPay Jitka Palatová pronesla tvrzení, že „bezhotovostní platby už nejsou výhodou, ale spíše nutností“. A zaznělo též, že „spotřebitelé prostě upřednostňují pohodlí a rychlost, a pokud narazí na prodejce, který karty nepřijímá, reálně hrozí, že už se nevrátí“.
„Kdo se nepřizpůsobí, přichází nejen o jednorázový příjem, ale i o možnost získat dlouhodobé věrné zákazníky,“ ozývalo se od aliance Komerční banky a společnosti Worldline s odkazem na průzkum KB SmartPay, tvrdící, že objemy bezhotovostních plateb výrazně narůstají.
Mnoho lidí označení bezhotovostních plateb za „nutnost“ odmítlo s tím, že dávají přednost hotovosti a nechystají se na tom nic měnit. Jejich přesvědčení však do budoucna může stále více podlamovat snaha platby hotově znevýhodnit oproti těm, které probíhají skrze aplikace, karty či jiné bezhotovostní metody.
Právě dražší platby, pokud se rozhodnete platit hotovostí, a nikoliv kupříkladu kartou či mobilem, se totiž již stávají čím dál častější realitou. A v neposlední řadě se objevují i automaty jen na karty či dokonce podniky i obchodní místa avizující, že „neberou hotovost“.
Hotovost nebereme
Takových míst stále přibývá. Hotovost odmítá přijímat například pražský restaurační a kulturní objekt Manifesto Market. „Vítejte v budoucnosti. Celý koncept Manifesta je založen na bezhotovostních platbách a vybaven terminály, které přijímají všechny typy karet, mobilní platební aplikace a stravenkové karty Edenred a Ticket Restaurant. Přináší více než pohodlí. Obzvláště v současné době jsou bezkontaktní a bezhotovostní platby důležité pro hygienu a bezpečí a jsou doporučeny i Ministerstvem zdravotnictví ČR jako jedno z důležitých protiepidemiologických opatření,“ uvádí provozovna s tím, že lidé s hotovostí si budou muset směnit na předplacenou kartu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas