Petr Pavel se opět vyjádřil k 21. srpnu 1968

21.08.2024 17:02 | Monitoring

Česká republika si ve středu připomíná 56. výročí událostí 21. srpna 1968, kdy naši zemi obsadila vojska Varšavské smlouvy. Prezident Petr Pavel při té příležitosti vyzval k uctění památky obětí a k vyjádření respektu všem, kteří tehdy morálně neuhnuli. Prezident zároveň vyzval ke společnému vylepšování naší demokracie.

Petr Pavel se opět vyjádřil k 21. srpnu 1968
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český rozhlas připomněl 55. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy pietním aktem s kladením věnců i a projevů státníků

Nejvyšší čeští ústavní činitelé na sociální síti X připomněli výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Prezident Pavel uvedl, že toto smutné výročí je třeba neustále si připomínat a z historie se poučit.

„Mohlo by se zdát, že k událostem, které se staly před šestapadesáti lety, už bylo vše řečeno. Ale opak je pravdou. Je potřeba si je připomínat. Ať už pro uctění památky obětí nebo vyjádření respektu všem, kteří měli jasně nastavený morální kompas a neuhnuli. Historie má totiž tendenci se opakovat,“ uvedl Pavel s tím, že dnešní Rusko se v ničem podstatném neliší od tehdejšího Sovětského svazu.

„Také má snahu určovat suverénním zemím co se smí a nesmí. Nenechme si proto nikým namluvit, že by nám bylo po boku Rusku lépe. Nebylo. Naše demokracie sice není dokonalá, ale ze všech dosud lidstvem vyzkoušených systému vládnutí je tím nejlepším. Neodmítejme ji, ale snažme se ji společně vylepšovat,“ vyzval prezident.

Výročí stručně připomněl i premiér Petr Fiala, jenž poděkoval všem, kteří se tehdy postavili na stranu pravdy a spravedlnosti. „Dnes si připomínáme 56. výročí událostí 21. srpna 1968, kdy invaze vojsk Varšavské smlouvy otřásla naší zemí. Vzpomeňme si na odhodlání a statečnost těch, kteří se okupaci odmítali poddat, přestože za to tvrdě zaplatili. Díky všem, kteří se tehdy postavili na stranu pravdy a spravedlnosti,“ poděkoval premiér.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil si výročí okupace připomněl u Českého rozhlasu, kde se v roce 1968 odehrávaly nejdramatičtější okamžiky. „Na některé příběhy v našich dějinách padá stín pochybností, jestli jsme se nemohli zachovat lépe. Jsou ale události, kdy jdou pochyby stranou, a dnešní výročí mezi ně patří. 21. srpna 1968 zaměstnanci Československého rozhlasu, a s nimi další Čechoslováci, bojovali slovem proti tankům, beze zbraní proti zbraním. Díky nim si vyprávíme příběh nejen o ponížení a konci naděje, ale i o hrdinství,“ prohlásil Vystrčil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Petře Pavle,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 21.08.2024 18:40:44
to vám není ze sebe na zvracení? Jak může někdo tak nesmírně duševně klesnout, čím vás drží v kleštích.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…