Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji

14.09.2024 12:38 | Monitoring

Soupeříme nejen pouze s Ruskem a s Čínou, nacházíme se v situaci, která nám neumožňuje být politicky korektní, řekl prezident Petr Pavel ve svém úvodním projevu k zasedání Vojenského výboru NATO v Praze. Vyzval náčelníky generálních štábů zemí Severoatlantické aliance, aby byli odvážní v hodnocení hrozeb a v doporučeních směrem k politikům. Náčelník generálního štábu AČR Karel Řehka apeloval, aby v budoucnu vzrostly výdaje na obranu.

Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji
Foto: Youtube
Popisek: Petr Pavel přednesl projev během zahájení zasedání Vojenského výboru NATO v Praze

Prezident Petr Pavel úvodem vyjádřil potěšení, že se výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO vůbec poprvé koná v České republice, kdy oslavujeme 25 let v NATO a kdy Aliance slaví 25 let své existence. 

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7238 lidí

Zdůraznil, že NATO je nejúspěšnější dlouhotrvající vojenskou aliancí na světě. „To ale neznamená, že je perfektní. Je potřeba stále pracovat na zlepšování,“ podotkl s tím, že je Aliance je zónou bezpečnosti a stability.

Podle Pavla není svět o soupeření Západu a Východu: „Dnešní svět už není o bipolárním soupeření mezi Západem a Východem. Stále více se podobá světu, kde demokracie soupeří s různými druhy autokracií,“ poukázal prezident, že NATO hájí svobodu a vládu práva proti autokraciím.

A doplnil, že hodnoty demokracie, osobní svobody, vlády práva, lidských práv, za kterými stojíme, jsou zpochybňovány našimi oponenty. „A to nikoli těmi tradičními, jako je Rusko, ale také Čínou, Severní Koreou či Íránem a mnoho dalšími,“ řekl prezident, že je potřeba ukázat, že náš model je „životaschopný“, na rozdíl od autokracií. „Mnoho dalších sleduje, jak se toto soupeření vyvine. Je tedy na nás ukázat, že náš model je více hodný následování než model autokracií.“

Prezident ČR vyzval náčelníky generálních štábů zemí NATO k odvaze a otevřenosti při tvorbě svých závěrů a doporučení tak, aby byla pochopena i na politické úrovni.  „Nacházíme se v situaci, která nám neumožňuje být politicky korektní. Musíme velmi dobře chápat, abychom učinili správné kroky a správná rozhodnutí k ochraně našich zemí a našeho způsobu života,“ řekl Petr Pavel.

Ze své osmileté zkušenosti ve strukturách NATO došel k závěru, že i přes rozdíly mezi jednotlivými státy a jejich snahou prosazovat národní zájmy, všechny ve výsledku usilují o dosažení společného postoje k výzvám, jímž čelí. „To je kultura, která nás jasně odlišuje od soupeřů,“ dodal Petr Pavel.

Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka ve svém projevu apeloval na to, aby spojenci dál poskytli Ukrajině veškerou potřebnou pomoc týkající se dodávek zbraní i vojenského materiálu. Připomněl zároveň, že ruská strana vede hybridní válku, do níž spadají kybernetické útoky a nejrůznější dezinformační kampaně. „Snahou Ruska je rozsévat strach a podkopávat jednotu společností,“ řekl generál Řehka.

A vyjádřil přesvědčení, že by výdaje dvou procent HDP na obranu měly v budoucnu růst, a to ve všech členských zemích NATO. „S vzrůstajícími počty výzev a požadavků je zřejmé, že nebude v budoucnu stačit vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu,“ nechal se slyšet Řehka.

Věnoval se také mezinárodnímu terorismu: „Mezinárodní terorismus je hrozbou pro NATO i pro širší bezpečnostní prostředí. Vyžaduje kolektivní, dalekosáhlý a proaktivní přístup spojenců,“ prohlásil Řehka. 

Míru podle Řehky nelze dosáhnout ústupky; důležitá je podle jeho slov „strategie odstrašení“, kdy „každému protivníkovi musí být zřejmé, že NATO bude bez váhání bránit každý kousek svého území“.

Náčelníci generálních štábů členských zemí NATO se sešli v České republice za účasti přibližně 350 zahraničních delegátů. Jednání se zaměřuje na aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, na obranné plány a na implementaci rozhodnutí z červencového summitu NATO ve Washingtonu.

Později se očekává tisková konference, na které se bude diskutovat o výsledcích jednání.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA chce vládnout světu a nesnese, aby jim tyto snahy někdo narušoval, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 14.09.2024 13:13:48
a naši poslušní, na rozkaz hafající čoklové jako je rozvědčík Pavel se servilně přidávají. Právo drancovat světové zásoby surovin mají zřejmě podle svých představ pouze USA a anglosasové, ostatní musí držet huby a krok.

|  29 |  2

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…