Petříček v ČT obhajoval, co dělal na Ukrajině, a jinde se do něho pustili: Snažil se zavrtat „politicky mrtvému“ Porošenkovi do anusu jak nejhlouběji mohl

05.02.2019 16:16 | Zprávy

Ministr zahraničí Petříček se včera objevil v Událostech, komentářích. Vysvětloval jednak, proč ČR uznala Juana Guaidóa prezidentem Venezuely, a také svou cestu na Ukrajinu. Řekl, že nechce být ve společnosti zemí jako Rusko, Írán nebo Kuba, které Venezuelu podporují. „Já jsem nikdy nepodpořil žádného válečného zločince,“ ohradil se Petříček, když moderátorka nadhodila téma banderovců a slova Zdeňka Ondráčka.

Petříček v ČT obhajoval, co dělal na Ukrajině, a jinde se do něho pustili: Snažil se zavrtat „politicky mrtvému“ Porošenkovi do anusu jak nejhlouběji mohl
Foto: Repro ČT24
Popisek: Tomáš Petříček v Událostech komentářích

První otázka na ministra zahraničí byla, jak je možné prohlásit za prezidenta někoho, kdo nebyl ve volbách zvolen, pouze se za něj prohlásil. (I když průběh voleb byl pochybný.) Petříček zmínil, že naši zahraniční partneři, včetně EU, neuznali výsledek voleb jako legitimní. Připomenul, že již 3 miliony Venezuelanů kvůli vládě Madura opustily zemi. Proběhly i volby do národního shromáždění, takže Guaidó je dle něj legitimním reprezentatem demokraticky zvoleného parlamentu a podle venezuelské ústavy má nárok převzít pravomoci, pokud nedošlo ke standardní inauguraci prezidenta. Podle ČT Madura podporuje Rusko, Írán, Asadův režim, Turecko či Bělorusko a Petříček uvedl, že v této společnosti být nechce.

Petříček se také vyjadřoval ke své cestě na Ukrajinu. „Já jsem jel na Ukrajinu s tím, že Česká republika chce dále rozvíjet vztahy s Ukrajinou, Ukrajina je náš důležitý partner, co se týče bezpečnosti; a také, co se týče hospodářské spolupráce, je to jeden z 20 nejvýznamnějších partnerů ČR,“ zdůvodnil svou cestu Petříček. Prý na Ukrajině řešil celou řadu otázek jako apel na reformy v oblasti právního státu a boje s korupcí, i ekonomické a sociální reformy. Do Mariupolu jel údajně kvůli tomu, že se chtěl seznámit se situací v místě zasaženém pětiletým konfliktem. „Měl jsem možnost vidět, jak senioři musejí přecházet tu linii dotyku, aby si došli pro své důchody a mohli navštívit lékaře. Má to skutečně zásadní dopad na jejich život,“ svěřil svou zkušenost ministr a dodal, že Česká republika by se měla snažit o to, aby konflikt byl ukončen.

Moderátorka ho pak upozornila na banderovce a status Zdeňka Ondráčka o tom, že na Ukrajině „vedl kecy“ o nich. „Já jsem nikdy nepodpořil žádného válečného zločince, já jsem s ministrem zahraničí Klimkinem hovořil o tom, že my toto samozřejmě vnímáme jako něco, co zatěžuje naše vzájemné vztahy,“ pravil Petříček a dodal, že by byl rád, kdyby došlo k vyjasnění těchto stinných stránek historie na česko-ukrajinském fóru, které by se mělo tento rok konat, aby to již naše vztahy nezatěžovalo. „I kolega Klimkin vnímá, jak se k otázce banderovců staví česká veřejnost a třeba jak oni řeší svoje vztahy s Polskem, kde ta minulostní zátěž je mnohem vyšší. Tak já bych chtěl, abychom si právě takto tu minulost vyčistili,“ zakončil téma ministr zahraničí Petříček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

22:40 Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

Výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii vzbuzují na jedné straně oslavy porážky „krajní …