Petříček v ČT reagoval na výsledek schůzky Babiše a Zemana: Stejné jako posledně. Takže...

24.07.2019 21:55 | Zprávy

Premiér dnes opět zamířil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem, měl před sebou stejný úkol – docílit výměny ministra ve své vládě. Antonína Staňka, který podal demisi, má prezident po několika schůzkách a tlaku vlády v plánu odvolat k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra rozhodne ale až v polovině srpna. Stane se novým ministrem kultury Michal Šmarda (ČSSD)? Nechají se sociální demokraté dál zatlačovat do kouta? Nejen o tom ve středečním Interview na ČT24 diskutovala Zuzana Tvarůžková s místopředsedou ČSSD a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Ten zkritizoval Zemanův výklad ústavy a Babišovu neschopnost prosadit Šmardu ministrem.

Petříček v ČT reagoval na výsledek schůzky Babiše a Zemana: Stejné jako posledně. Takže...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Tomáš Petříček hovoří na sjezdu ČSSD

V úvodu rozhovoru Petříček zopakoval, že nominantem ČSSD na ministra kultury i nadále zůstává Michal Šmarda. „Tento příběh už se tak dlouho táhne, že to všechny unavuje. Lidé čekají, že vláda bude řešit problémy lidí, a ne několik měsíců změnu na pozici ministra kultury,“ kroutil hlavou Petříček.

Dosluhující ministr Staněk podle Petříčka mohl situaci už na začátku ulehčit tím, že se měl zachovat trochu konstruktivněji. „To je ale na něm, nejsou to zástupci ČSSD, kteří tuto situaci vytvořili,“ zdůraznil s tím, že nyní visí na Babišovi a Zemanovi, aby byla řádně naplněna ústava.

Když se však odvolávali ministři hnutí ANO, situace tak komplikovaná nebyla. Tvarůžkovou proto zajímalo, co tím sociální demokracii podle Petříčka dává prezident najevo. „Možná má výhrady vůči konkrétním návrhům, ale naše ústava v tomto směru hovoří jasně. Prezident není ten, kdo vybírá členy vlády,“ připomněl Petříček s tím, že když byl Zeman sám premiérem, měl v otázkách ministrů také jasno. Ukázalo se alespoň prý to, že jde zde schopnost koaličních partnerů hledat mezi sebou kompromisy.

Premiér po dnešní schůzce se Zemanem potvrdil, že prezident Staňka na konci července odvolá, ale o nominantovi ČSSD rozhodne v půlce srpna. „To je opět to, co bylo závěrem schůzky i z 12. 7. Opět premiér s prezidentem situaci neposunuli dál, aby se vyřešila,“ zamračil se po oznámení aktuální zprávy ministr zahraničí.

„Já si nedovedu představit situaci, že by byl Staněk odvolán a nebyl jmenován jeho nástupce,“ přemítal Petříček. „Pořád platí, že pokud se situace nevyřeší tak, jak my si přejeme, tak jsme ochotní z vlády odejít,“ řekl za sebe Petříček s tím, že ve chvíli, kdy si předseda ČSSD Jan Hamáček řekne o jeho demisi, tak mu ji samozřejme dá.

„V tuto chvíli nepřipadá v úvahu, že bychom se vzdali naší podmínky, tedy jmenování Šmardy ministrem kultury, stále platí usnesení předsednictva ČSSD,“ zopakoval místopředseda ČSSD. „Neumím si představit, že bychom ve vládě pokračovali v případě, že by se Šmarda ministrem kultury nestal,“ doplnil Petříček s tím, že osobně by s touto variantou nesouhlasil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

15:59 Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

ČT pořádá debatu lídrů politických stran, ale nastavila takové podmínky, že někteří lídři se jí nesm…