Pirát Bartoš: Šikana od Babiše! Zakleknou naše příznivce? Panuje strach

29.06.2020 15:37 | Zprávy

Komentátor Petr Honzejk se na webu Českého rozhlasu rozhovořil o tom, že zaklekávání jede dál a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) má co vysvětlovat. O zaklekávání pak hovořil i šéf Pirátů Ivan Bartoš pro server Novinky.cz.

Pirát Bartoš: Šikana od Babiše! Zakleknou naše příznivce? Panuje strach
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

"Pověst českých berních úřadů tento týden dostala hned tři těžké rány. Zaprvé: Podle Hospodářských novin Ústavní soud konstatoval, že daňoví úředníci v řadě případů při sporech s poplatníky manipulovali se spisy. Postup byl daleko za hranicí toho, co lze v právním státě od orgánů veřejné moci tolerovat, uvedl v odůvodnění ústavní soudce Jan Filip. Zadruhé: Seznam Zprávy přinesly odhalení, že na Zlínsku fungovala praxe, kdy byli daňoví úředníci zvrchu hodnoceni čárkovací metodou podle toho, kolikrát takzvaně zaklekli na poplatníky a uvalili na ně dražbu nebo zajišťovací příkaz. Zatřetí: Také podle zjištění Seznamu: Velkým dlužníkům daňové nedoplatky procházely, zatímco ti malí byli zakleknuti důsledně, až k úplné likvidaci. Zkráceně řečeno: Vidíme v podání Finanční správy manipulace, zbytnou represi a aplikaci dvojího metru. Přesně toho, čeho se úřady ve fungujícím právním státě nikdy nesmí dopustit," poznamenal Honzejk. 

O to znepokojivější je podle něj reakce zodpovědných míst ministerstva financí. "Výroky ministryně Aleny Schillerové se dají parafrázovat do věty: O odstoupení neuvažuji ani na vteřinu, protože pokud jsem vůbec něco závažného stalo, tak to bylo před tím, než jsem nastoupila do úřadu a nyní se už všechno zlepšuje. Je to vůči lidem, kterým úředníci udělali ze života peklo, až arogantní, a zároveň to není až tak úplně pravda. Jako náměstkyně ministra financí Andreje Babiše byla Schillerová za oblast daní zodpovědná i před rokem 2017. Takže se nemůže tvářit, že popsaná praxe jde mimo ni. A s oním zlepšováním by také měla brzdit. Počet zajišťovacích příkazů, které podle pravomocných rozsudků nezákonně likvidovaly zdravé firmy, sice klesl z 1561 v roce 2016 na 756 loni. Jenže letos za první čtyři měsíce jich už zase bylo 340. Takže pokud úředníci ministryně Schillerové udrží tempo, budeme na konci roku opět nad tisícovkou. Zaklekávací mašinerie opět maká, až se z poplatníků kouří. Naprosto děsivě pak působí vysvětlení finanční správy, proč byli úředníci motivováni k pořádání co největšího množství dražeb. Cituji: Uvedení konkrétního požadovaného počtu dražeb v rámci stanovení individuálních cílů pro další osobní rozvoj je nešťastné, ale zřejmě bylo vedeno snahou, aby zaměstnanec získal dostatečné teoretické i praktické zkušenosti v oblasti dražeb. Konec citátu," dodal Honzejk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…