Piráti na tiskovce: Vykopli nás z vlády. Kmotři z ODS. Ať Fiala odvolá všechny

24.09.2024 16:05 | Monitoring

Předseda Pirátů v demisi Ivan Bartoš na tiskové konferenci oznámil, že jeho vyhazov z postu ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci je podraz od premiéra Petra Fialy. Koalice SPOLU si tím podle Bartoše umetá cestičku ke spolupráci s ANO v příštím volebním období.

Piráti na tiskovce: Vykopli nás z vlády. Kmotři z ODS. Ať Fiala odvolá všechny
Foto: Screen ČT24
Popisek: Piráti na tiskové konferenci po odvolání Ivana Bartoše

V odpoledních hodinách na tiskové konferenci k překvapení všech premiér Petr Fiala prohlásil, že hodlá odvolat ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše. Ten přitom ještě po ranní schůzce s Fialou hovořil o vládních prioritách na příští měsíce a prohlásil, že „se maká dál.“

Fialovo náhlé rozhodnutí vyvolalo poprask a také tvrdou kritiku. Z řad Pirátů se ozývaly hlasy o zradě a svinstvu, kritičtí jsou i politici z jiných stran a také řada komentátorů a politologů. Jako o podrazu o svém vyhazovu mluví také Ivan Bartoš.

Tiskovou konferenci dokonce začal slovy o tom, že Piráti byli z vlády vyhozeni ze strany ODS.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Dnešní den SPOLU oficiálně začalo cestu ke složení vlády s Andrejem Babišem. Pokud bych měl jednání pana premiéra popsat jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádal základní prvky lidské slušnosti,“ uvedl Bartoš s tím, že Fiala mu na jejich společném setkání nic nenaznačoval.

„Volal mi až půl hodiny před tou svojí tiskovou konferencí, že změnil názor,“ uvedl Bartoš. „Já jsem nikdy neměl velké iluze o nějakém morálním kodexu jiných politických stran v této zemi, ale přesto mě po třech letech společného fungování na vládě tohle jednání překvapilo. Možná proto, že Piráti vždycky drželi dohody, my jednáme férově a jednáme otevřeně,“ pokračoval Bartoš.

Reagoval i na slova předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), že si Bartoš nenechal od nikoho pomoci, ačkoliv to nabízeli. „Co se týká té údajné pomoci, kterou s digitalizací stavebního řízení nabízeli ostatní koaliční partneři, jak tvrdí v médiích. Fakticky se tato pomoc rovnala nule, oni si vyžádali kódy, podklady, přístupy k aplikacím, často vytížili naše dodavatele, ale nakonec se nezapojili,“ prohlásil.

„Na závěr zopakuji, že na dnešním jednání pan premiér ani nenaznačil, že by se chystal k tomu vládní jednotu jakkoliv rozbít,“ dodal Bartoš.

Ministr bez portfeje Michal Šalomoun řekl, že vláda v současném formátu končí.

Podle Pirátů se po schůzce s Bartošem s premiérem sešla čtveřice Kupka, Kuba, Stanjura, Skopeček a tlačili na Fialu, že buď půjdou z vlády Piráti, nebo půjde on sám.

S touto informací přišel předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Poslanec Jakub Michálek uvedl, že jde od Fialy o podraz, který už Piráti dlouho čekali. „To jednání samotné je fakt hnusný podraz, ale my vlastně nejsme překvapení. Tohle se připravovalo už delší dobu, už se o tom hovoří tak dva roky, že se Piráti musí dostat z vlády, protože se dívají ostatní koaličním stranám, zejména ODS pod ruce. Jako záminka k tomu posloužilo to nafouknuté stavební řízení, které má sice problémy, ale pan ministr je řešil,“ prohlásil Michálek a rýpl si do ministrů ostatních vládních stran, kteří slibovanou digitalizaci zatím ani v náznaku nevyřešili.

„Zatímco ostatní ministři nespustili žádný digitální projekt, jako ministerstvo financí, ministerstvo zdravotnictví nebo ministerstvo práce a sociálních věcí. My jsme se jediní snažili spustit něco, co bude fungovat už za této vlády, zatímco všichni ostatní to alibisticky hodili až na jindy a je možné, že ty projekty vůbec nebudou,“ zkritizoval Michálek ostatní vládní strany.

Další pirátské poslankyně potom kritizovali rozpad fungující koalice, kterou podle nich způsobila ODS. „Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na Fialovo,“ uvedla Klára Kocmanová. Ta se pozastavila nad tím, proč Fiala za pár hodin tak otočil, když ještě ráno na schůzce a Bartošem nic nenaznačoval. "Je otázka, proč takhle otočil a s kým se sešel, kteří kmotři mu to doporučili, protože takhle slušnost v politice opravdu nevypadá," dodala Kocmanová. 

Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová přišla s hodnocením „fakt hnusnej podraz“.  Richterová pak ještě vyzvala premiéra, ať vyhodí všechny Piráty a nedělá z nich „tajtrlíky“. "Když chce ODS vyhazovat Piráty z vlády, tak ať odvolá všechny a nedělá tady tyhlety šarády, na to my nepřistoupíme. Prostě dnešním dnem nás ODS vykopla," má jasno Richterová, podle níž je Fiala slabý premiér, který podléhá kmotrům. 

Podle Ivana Bartoše došlo k porušení koaliční smlouvy. "Neměli jsme možnost to projednat, což je přitom dáno v koaliční smlouvě, že takovéto věci struktury vládní koalice se musejí předem diskutovat na koaličním jednání," dodal Bartoš, že se nyní bude dále jednat. 

Jakub Michálem zopakoval, že Piráti byli z vlády Fialou vykopnuti a teď se jen řeší, jak to uzavřít formálně.

Hnutí STAN účastníci tiskovky připomněli, že si před minulými volbami při utváření společné kandidátky slíbili „spolu do vlády, spolu do opozice“.

A Ivan Bartoš na závěr oznámil, že na jednání vlády tento týden normálně přijde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 144 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prosám, prosím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 24.09.2024 16:31:25
a ještě Lipánka, toho kluka geniálního.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Michal Půr: Tajná zpráva o digitalizaci. Proto skončil Bartoš

18:31 Michal Půr: Tajná zpráva o digitalizaci. Proto skončil Bartoš

Novinář Michal Půr odmítá, že by za odvoláním ministra Bartoše stál jeho článek, ve kterém kompletně…