Plán je hotov. Americké rakety v Německu. Aby nebyla válka

13.08.2024 20:07 | Zprávy

Německá strana SPD kancléře Olafa Scholze podporuje plán na rozmístění amerických raket dlouhého doletu v Německu od roku 2026. Tento krok strana považuje za důležitý k posílení obranyschopnosti země. Předsedkyně strany BSW Sahra Wagenknechtová však tento plán kritizuje jako nebezpečný, protože podle ní zvyšuje riziko, že se Německo stane cílem pro ruské rakety.

Plán je hotov. Americké rakety v Německu. Aby nebyla válka
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakety - ilustrační foto:

Sociálně demokratická strana Německa (SPD) podporuje plán na rozmístění amerických zbraní dlouhého doletu v Německu od roku 2026. Strana to prezentuje jako důležitý krok k zajištění obranyschopnosti Německa a k prevenci války. 

„Jako SPD přebíráme odpovědnost za to, aby žádné dítě narozené v dnešním Německu nemuselo znovu zažít válku. Dohoda mezi spolkovou vládou vedenou SPD a administrativou USA o umístění amerických raket delšího doletu v Německu od roku 2026 je pro to důležitým stavebním kamenem,“ stojí v usnesení přijatém v pondělí výkonným výborem. Jako první o usnesení SPD informoval německý týdeník Spiegel. Dále o plánu SPD informovaly deník Zeit a Süddeutsche Zeitung.

V usnesení je rovněž uvedeno, že rozmístění zbraní není konfrontačním vyzbrojováním, ale posilováním obranyschopnosti Německa a alianční schopnosti NATO a EU zbraňovými systémy, které má Rusko k dispozici již řadu let.

Plán, že od roku 2026 budou v Německu rakety s plochou dráhou letu, oznámily USA spolu s Německem už na summitu NATO ve Washingtonu.

Strana SPD v pondělním usnesení zdůraznila, že nedojde k umístění amerických raket středního doletu a s jaderným zbrojením se nepočítá: „Plánované zbraně budou vybaveny konvenčními hlavicemi a umístěny ve stávajících amerických vojenských zařízeních v západním Německu. Neexistují žádné plány na vyzbrojení těchto systémů jadernými zbraněmi.“

Předseda SPD Lars Klingbeil již před několika dny obhajoval plány na umístění amerických zbraní dlouhého doletu v Německu. Zároveň prohlásil, že spolková vláda musí lépe vysvětlit, o co se jedná. Plán však vyvolal i vnitrostranickou kritiku. Někteří členové SPD, jako Rolf Mützenich a Ralf Stegner, varují před rizikem vojenské eskalace. Dle textu usnesení SPD plánuje vést dialog se členy a s občany a Spolkový sněm se otázkou umístění amerických raket na německém území bude zabývat po letních prázdninách.

Proti usnesení se vyslovila předsedkyně BSW (Aliance SW) Sahra Wagenknechtová. Zkritizovala rozhodnutí SPD jako nebezpečný krok, který zvyšuje riziko, že Německo se stane cílem ruských raket. „Otázka války a míru je téma, které velmi, velmi mnoho lidí po celém Německu, ale také ve východním Německu, zajímá, a naši voliči očekávají, že se zasadíme o to, aby nebyla dále prosazována politika, která zvyšuje nebezpečí války v Německu,“ řekla Wagenknechtová v dnešním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasový program Deutschlandfunk.

Dle předsedkyně BSW je zapotřebí více diplomatických iniciativ. „Zejména rozmístění raket, to je opravdu děsivé… Stáváme se tak cílem ještě většího počtu ruských jaderných raket, a to je velmi nebezpečný vývoj,“ upozornila Wagenknechtová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…