Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku

07.04.2024 19:51

Po výhře Petra Pellegriniho v prezidentských volbách přišla pro slovenskou opozici další zdrcující zpráva. Nejenže podle nejnovějšího průzkumu agentury FOCUS pro TV Markíza podpora vlády slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) u tamní veřejnosti neklesá, a naopak roste, ale ve hře je i možnost, že by v případě současného konání voleb dosáhla i na ústavní většinu. Opoziční strany by oproti tomu o podstatnou část parlamentních křesel přišly.

Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku
Foto: Reprofoto: video na FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17569 lidí
Podpora současné slovenské vlády premiéra Roberta Fica tak přetrvává i přes nedávné zprávy části českých a slovenských médií, referujících o sílících protivládních protestech, které se v posledních měsících na Slovensku objevovaly.

Denník N v polovině března upozornil, že na protesty proti Ficově vládě dorazily tisíce lidí, kteří měli tehdy skandovat hesla jako „Fico do basy“ a předsedu vládní strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho, který dříve dvacet let působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie, protestující nazývali „podržtaškou“.

Přesto hned o týden později Pellegrini uspěl v prvním kole slovenských prezidentských voleb a skončil na druhém místě za bývalým slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem, jehož nakonec ve druhém kolem prezidentských voleb tento víkend porazil a se ziskem více než 53 % hlasů jej voliči zvolili novým slovenským prezidentem.

Pellegrini pak volební úspěch označil za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo, a dle ČT 24 rovněž poznamenal, že jeho vítězství upevní Ficovu vládu a vládní koalici.

To potvrzují i samotná čísla průzkumů. Nejenže protivládní protesty, které se v posledních týdnech konaly v několika slovenských městech, nepřipravily koaliční strany Směr-SD a HLAS-SD o voliče, vládní strana premiéra Roberta Fica se může navíc těšit z rostoucích preferencí.

Průzkum agentury FOCUS pro pořad Na tělo slovenské TV Markíza ukázal také na rostoucí preference rovněž v případě strany Pellegriniho. Kdyby se parlamentní volby na Slovensku konaly na přelomu března a dubna, získal by Ficův Směr-SD 21,6 procenta hlasů, což je o 0,5 % více než v únoru, a HLAS-SD, který by zůstal třetí nejsilnější stranou na Slovensku, by volilo 17,9 % voličů, což je o 0,7 % více.

Větší nárůst preferencí však za poslední měsíc zaznamenalo kromě vládních stran také Progresivní Slovensko, které by se umístilo se ziskem 20,1 % hlasů mezi oběma vládními stranami na druhém místě. To posílilo o 1,2 % hlasů.

FOTO: Repro TV Markíza

S velkým odstupem by pak se ziskem 6,4 % skončila koalice stran Hnutí Slovensko s Křesťanskou unií a stranou Za lidi, což by ovšem znamenalo, že by se tyto strany v případě společné kandidatury v koalici do parlamentu nedostaly, jelikož koalice musí na Slovensku překonat hranici 7 %.

Čtvrtou stranou, jež už by se dostala do parlamentu, je Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) se 6,3 %, pátá by byla Svoboda a Solidarita (5,4 procenta) a 5,1 % by získala Slovenská národní strana (SNS), jež je třetí stranou současné slovenské vládní koalice. Na pětiprocentní hranici by pak byla strana Maďarská aliance (Aliance - Szövetség).

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by pak nepřekonala Republika (4,6 %), Demokraté (3,7 %), Kotlebova strana - ĽS Naše Slovensko (1,9 %) a hnutí Sme rodina (1,8 %).

Fico by mohl složit ústavní většinu

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 38291 lidí
V případě, že by se do slovenského parlamentu dostaly všechny strany podle tohoto modelu, by ve hře byla možnost, že by se slovenskému premiéru Robertu Ficovi podařilo dohodnout na koalici, jež by měla ústavní většinu. K současnému složení vládní koalice by se totiž mohla připojit Maďarská aliance, jež by obdržela devět křesel. Ficův Směr-SD by získal 70 křesel, Pellegriniho Hlas-SD 33 křesel a SNS by měla devět křesel, což by dalo dohromady 82 křesel bez Maďarské aliance a 91 křesel s ní. V současnosti má Ficova vláda 79 křesel.

Markíza poznamenává, že opozice, kterou tvoří Progresivní Slovensko (37), KDH (12) a SaS (10), by měla 59 křesel, a pokud by v ní skončila i Maďarská aliance, pak by jich měla 68. I tak by to bylo méně než v současné době, jelikož aktuálně má slovenská opozice 71 křesel.

Agentura Focus průzkum formou osobních rozhovorů provedla v období od 28. března do 2. dubna 2024 a zúčastnilo se jej 1 025 respondentů. V průzkumu 13,4 % respondentů uvedlo, že by nešlo volit, a 15,3 % respondentů nevědělo, koho by volilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je moc dobře, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 08.04.2024 10:58:21
Zločinci globalisté, pohrobci Hitlerovi, už musí s kola ven. Škodí tady už několik set let.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…