Podpora Trumpa? Šéf NATO veřejně: Neobávám se jeho zvolení

10.10.2024 19:59 | Monitoring

Mark Rutte, generální tajemník NATO, se pokouší uklidnit mezinárodní obavy z možného vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách a dopadu na podporu Kyjeva proti Moskvě. Rutte míní, že Trump chápe širší význam konfliktu o Ukrajinu pro bezpečnost USA. Maďarský premiér Viktor Orbán v případě Trumpova vítězství očekává, že „by to otevřelo novou kapitolu“. Oba politici se shodují, že Trumpova zvolení se není třeba obávat.

Podpora Trumpa? Šéf NATO veřejně: Neobávám se jeho zvolení
Foto: Repro: X
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci frakce Patrioti pro Evropu (8.10.2024

Generální tajemník Severoatlantické aliance Mark Rutte zdůrazňuje, že bývalý prezident a kandidát na prezidenta USA Donald J. Trump plně chápe širší význam tohoto konfliktu, který podle něj není jen o samotné Ukrajině, ale i o dlouhodobé bezpečnosti Spojených států. Vyzval proto mezinárodní společenství, aby se „přestalo obávat Trumpova prezidentství“.

Během své návštěvy Londýna Rutte zdůraznil, že Donalda Trumpa osobně zná. Na jeho adresu uvedl, že Trump „naprosto chápe“ a souhlasí s ním, že „boj na Ukrajině není jen o Ukrajině, ale také o bezpečnosti a budoucí bezpečnosti USA“.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

2%
0%
3%
1%
8%
hlasovalo: 19821 lidí
Trumpova vítězství se proto Rutte neobává. Je naopak přesvědčen, že „USA jsou v tom také, protože chápou, že celé Spojené státy by byly méně bezpečné, kdyby Putin na Ukrajině uspěl“, cituje nizozemského politika zpravodajský server Politico.

Vítězství republikánského kandidáta v amerických volbách se v souvislosti s konfliktem na Ukrajině neobává – ba ho dokonce očekává – ani maďarský premiér Viktor Orbán. Na úterní tiskové konferenci frakce Patrioti pro Evropu ve Štrasburku dokonce uvedl, že by „otevřel několik lahví šampaňského, pokud se Trump vrátí“ do Bílého domu.

Orbán poukázal na výrazné rozdíly mezi demokratickou administrativou a potenciální republikánskou administrativou Donalda Trumpa. Připomněl, že existují nemalé rozdíly mezi jejich přístupy v oblasti zahraniční politiky, filozofie, hodnot a postojů. „Můžete si vybrat podle svého vkusu, národního zájmu, kterému z nich jste nakloněni, ale rozdíl je zřejmý... pokud nastoupí Trump, otevře to novou kapitolu,“ prohlásil Orbán.

„Pokud bude Trump prezidentem, tak jak slíbil – a já bych navrhoval brát ho v tomto ohledu vážně – nebude čekat do slavnostní inaugurace svým jednáním, aby se podařilo ukrajinsko-ruskou válku usměrnit. Bude jednat okamžitě,“ řekl Orbán.

I proto zdůraznil, jak je důležité, že se summit evropských lídrů v Budapešti bude konat už 7. listopadu. „Myslím, že to je nejvhodnější příležitost k diskusi o tom, co bychom si individuálně i jako společenství měli myslet o výsledku (voleb) a co bychom pak měli dělat,“ řekl Orbán. A dodal, že evropští lídři nemají času nazbyt: „Musíme reagovat intelektuálně a strategicky a pak na úrovni činů co nejdříve.“

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

21:25 Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová má podle novely zákona dostávat na reprezentaci 95 tisíc k…