Poláci se vysmáli „zaostalému“ Česku. Pomsta za Ivana Trojana?

10.10.2024 10:10 | Komentář

Češi v šoku, Poláci je předběhli skoro ve všem. To je poselství videa, které se šíří polským internetem. Autorem je polský bloger Oskar Bednarski, provozující youtubový kanál Globalista. Ten odebírá přes 851 tisíc uživatelů internetu. Video se Čechům posmívá za klesající kupní sílu, vyšší ceny nebo pomalé tempo stavby dálnic. A youtuber čerpá i z českých médií, která sama poslední dobou referují, že Polsko Česku utíká téměř ve všem. Paradoxní je, že v minulosti se naopak Češi smáli Polákům, třeba i formou reklamy s Ivanem Trojanem.

Poláci se vysmáli „zaostalému“ Česku. Pomsta za Ivana Trojana?
Foto: YouTube
Popisek: Reklama na mobilního operátora

Češi v šoku. Polsko je předhonilo o 10 let, název reportáže snad ani nemůže být výmluvnější. Každý hned od začátku tuší, že Čechům se reportáž nebude poslouchat úplně snadno.

„Polsko nás předběhlo díky skvělému využití evropských peněz,“ potvrzuje výše uvedené v úvodním sestřihu i český novinář, na kterého navazují titulky z polských médií, jako např. „Polsko, země, která zachraňuje české peněženky…“

Zmíněná reportáž vznikla na geopolitickém a ekonomickém kanálu Globalista, který už osm let mapuje různé světové události i podněty a analyzuje jejich finanční a geopolitické aspekty.

Sami autoři tohoto kanálu uvádějí, že pro ně jsou informace klíčem a znalosti jsou jejich silou.

Poláci a Češi, kdo je na tom lépe?

Na co se tedy konkrétně zaměřili ve vztahu Čechů a Poláků hlavně v ekonomických dopadech těchto vztahů na hospodářství zmíněných států?

V úvodu se autoři zabývali měnícím se vztahem mezi Čechy a Poláky.

„Ještě před 20 lety se Češi k Polsku chovali téměř jako k zemi třetího světa, ale dnes prezentují Polsko ve svých médiích jako vzor,“ říká se v reportáži.

Bývalý český diplomat a publicista Petr Janyška dokonce uvádí, že Polsko po osmi letech začíná provádět důslednou a strategickou zahraniční politiku, jejímž hlavním pilířem jsou Evropská unie, Ukrajina a vztahy s klíčovými zeměmi EU.

Česká republika podle jeho názoru v současnosti Polsko potřebuje více, než Poláci Čechy.

V reportáži se objevily i některé titulky z českých médií za poslední rok, které zpochybňovaly cestu, kterou se Česká republika vydala pod vedením nové vlády:

„Polský hospodářský zázrak a česká hospodářská katastrofa“.

„Česká republika je nemocný muž Evropy“.

Dálnice, nebo cyklostezky?

Velmi dobrým příkladem, jak se liší český a polský pohled třeba na rozvoj dopravní infrastruktury, je i další titulek použitý z českých novin.

„Inteligentní Poláci: oni postavili dálnice, my jsme postavili cyklostezky“.

V této souvislosti server cituje českého podnikatele Jaroslava Svobodu, který vlastní největší český hotelový řetězec Czech Inn Hotels.

Ten v pořadu Big Deal na serveru Focuson.cz během rozhovoru řekl, že Polsko výrazně předběhlo Českou republiku v infrastruktuře.

„Stavěli dálnice, moderní stadiony, rychlejší vlaky a letiště. Každé větší město v Polsku má letiště, odkud můžete cestovat po celém světě.“

Je třeba objektivně přiznat, že pokud jsme se jako Češi ještě před pár lety Polákům vysmívali a brali je jako „obchodníčky“ se zbožím pochybné kvality – viz třeba reklama na mobilního operátora s Ivanem Trojanem v hlavní roli, kde se mu polský prodejce snaží prodat mobilní telefony převlečený za vánoční stromeček v lese – dnes se doba změnila a jsme to právě my, kdo kouká k severním sousedům a nakupuje u nich nejen kvůli výhodnějším cenám, ale také kvůli mnohem lepší kvalitě.

Od klasického sortimentu potravin a drogerie, se nyní české nákupy v Polsku přeorientovaly na lékárny, oční optiky, stavebniny, sanitární keramiku a dokonce i celé domy na klíč.

Tím vším samozřejmě trpí i česká ekonomika, zvláště pokud bylo našim občanům poradci premiéra Petra Fialy (ODS) svého času doporučováno, aby tedy nakupovali v Polsku, pokud se jim to vyplatí. Stát tak přicházel o miliardy ročně na daních a čeští podnikatelé o obraty a zisky, které naši lidé vozili do Polska.

Změna českého pohledu na severní sousedy

Změny v pohledu na Poláky si všímá i český novinář a komentátor Pavel Šplíchal, kterého reportáž také cituje. I on totiž poukazuje na to, že se stereotyp o Polácích jako chudých sousedech stává minulostí a začíná působit čím dál trapněji.

„Brzy se chudými sousedy Poláků naopak může stát Česko. V mnoha ohledech to tak vypadá už dnes. Nejviditelnější součástí polského zázraku je totiž i síť dálnic a plánovaná síť rychlovlaků – obojí symboly české nemohoucnosti skutečně se někam posunout, a tedy i předmět českého obdivu a závisti k severním sousedům,“ má jasno Šplíchal.

„Co v Polsku jde, v Česku se často zdá takřka nedosažitelné. Ekonomické výhledy na příští rok opět favorizují Polsko, které má být nejrychleji rostoucí zemí ze států V4, Česko naopak podle prognóz poroste nejpomaleji,“ pokračoval komentátor v neradostných konstatováních na úkor české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt – Polsko

Toho jsou si vědomi i Poláci, kteří o tom, že někdy budou na ekonomické úrovni České republiky, mohli dlouhé roky jen snít.

„České země byly po dlouhá staletí bohatší a vyspělejší než polské země – dnes se na tuto propast pomalu zapomíná a sami Češi se domnívají, že Polsko je již v některých ohledech předběhlo, dokonce o nějaký ten tucet let,“ říká se ve výše zmíněné reportáži s tím, že na konci roku 2023 bylo Polsko již bohatší než devět zemí Evropské unie.

Polsko jede…

„Brzy možná překonáme i Českou republiku a Španělsko. Rozdíl je opravdu malý a předjet našeho jižního souseda by byla historická událost,“ nepochybuje autor reportáže o tom, že by se jednalo nejen o výrazný ekonomický počin, ale v duších našich severních sousedů i o jakousi satisfakci a vpravdě historický úspěch.

Velmi sympaticky ale působí i závěr reportáže, ve kterém je opět zmíněna velmi dobrá situace v oblasti polské ekonomiky, ale současně je zde i varování před tím, aby Poláci neusnuli na vavřínech.

Stále prý je co zlepšovat.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 86 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My nejsme měřítko..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 10.10.2024 11:07:01
To, že je někdo lepší než my, vůbec neznamená, že je na tom dobře. Nám se podařilo zcela promarnit náskok, který jsme nepochybně měli po Listopadu. A nelze se divit, protože to úděsné rozkradení státu, pád do podprůměrnosti a devastace morálky neměla obdoby snad nikde na světě. A namísto toho, abychom zachraňovali, co se dá, tak nám to bylo fuk a jako majstrštyk jsme si navolili vládu, která drancuje republiku úplně nejhůř ze všech.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Hřib rovnou na premiéra, prolétlo okamžitě

12:22 Hřib rovnou na premiéra, prolétlo okamžitě

Kandidatura Zdeňka Hřiba na předsedu Pirátů rozvlnila vody nejen u samotného pirátstva, ale i mimo j…