Pole zarostlé bodláky. A vedle něj... Veleba ukázal fotky z Vysočiny

09.07.2024 9:24 | Komentář

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Šéf Agrární komory ČR se zpožděním mění rétoriku, ale počkáme, zda budou následovat činy,“ říká exprezident Agrární komory a člen KLUBU 2019 Jan Veleba a zmiňuje „kličky a mediální hru“. Šéfovi Agrární komory posílá drsný vzkaz. Premiéra Fialu označuje za „ignoranta potravinové bezpečnosti“. Mluví také o tom, že v Německu to mezi zemědělci znovu vře. „Například se stavějí proti snížení pesticidů a hnojiv na polovinu, což je jeden z hlavních témat Green Dealu,“ říká. Padla slova i o úhoru a „podpoře dovozu potravin do Evropy přes půl planety“.

Pole zarostlé bodláky. A vedle něj... Veleba ukázal fotky z Vysočiny
Foto: Jna Veleba
Popisek: Pole zarostlé bodláčím

Dnes, kdy máte před sebou, vážení čtenáři, co 14 dní pravidelný úterní sloupek Pohled selským rozumem už po šesté, dovolte mně uvést, kam sahají jeho kořeny. Tak především jde o záležitost KLUBU 2019, který má svou základnu u kolegy Zdeňka Jandejska v Trhovém Štěpánově, jehož členy jsou výrazné osobnosti z resortu zemědělství a potravinářství, podnikatelé, ale také umělci, publicisté, lékaři… Jsme nezisková organizace, tudíž nikomu nejsme poplatní. Uvedu pro představu, kdo přijal naše pozvání a vystoupil u nás – bývalý prezident a premiér České republiky prof. Václav Klaus, ombudsman JUDr. Stanislav Křeček, emeritní děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze docent Miroslav Ševčík, česká ekonomka docentka Ing.  Ilona Švihlíková, významný sinolog a autor množství publikací a studií prof. Oskar Krejčí, bývalý spolupracovník Františka Čuby ekonom Ing. Petr Blahynka, významný onkolog prof. Jan Žaloudík a další a další. Tolik vzorek přednášejících pro představu a oprávněnost konstatování, že nejsme – dámy prominou – spolkem užvaněných bab, ale naopak, informace, které získávají naši členové a které publikujeme mají mimořádnou hodnotu a zájem osobností mezi nás přijít roste.

Agrární politika potřebuje „selský rozum“?

Právě zde je třeba hledat kořeny úterního čtrnáctideníku Pohled selským rozumem, který bude pravidelně v Parlamentních listech vycházet, jehož jsem sice autorem já, ale vyjadřuji názor členů KLUBU 2019. Je zvláštní, když náš pojem „selský rozum“, který navrhl náš člen a bývalý starosta Havlíčkova Brodu použil nyní šéf Agrární komory. Před jedenácti dny v deníku Právo jsme si mohli přečíst, že „Agrární politika potřebuje selský rozum“, jehož autorem, lépe řečeno kopírovatelem, není nikdo jiný než Jan Doležal. Nemám zapotřebí celostránkový rozhovor, kde partnerem stránky je Agrární komora České republiky – rozuměj sponzorem deníku Právo – rozebírat, leč k některým pasážím se vyjádřit musím. Šéf Agrární komory totiž se zpožděním mění rétoriku, ale počkáme, zda budou následovat činy. Závěr jeho rozhovoru v Právu je natolik pikantní, že nemohu než citovat: „Ostatně tato vláda dokázala rozkolísat a znejistit sektor tak, že se bude dávat dohromady ještě dlouhé roky a nelze se divit, že zemědělci jsou v trvalé pohotovosti a připravenosti demonstrovat. V případě, že jednání selžou, je dost dobře možné, že své názory projeví veřejnými akcemi před podzimními krajskými a senátními volbami“. Připadá nám zvláštní, že s touto vládou stále jedná a že jednání označil za poměrně konstruktivní.

Vnímám tyto kličky jenom jako mediální hru, kterou autor získává další čas ve funkci a ve světle ramp. Vnímám je jako novou roli, kde forma a prezentace sebe sama, plus úřad komory, zakrývá absentující tvrdou celodenní práci za záchranu českého zemědělství nikoliv v pražském úřadě, ale v terénu v celé zemi. Nějaké „je dost dobře možné, že své názory projeví veřejnými akcemi“ a současně, že „zemědělci jsou v trvalé pohotovosti a připraveni demonstrovat“, tak to je opravdu k smíchu. Nazvěme věci pravými jmény – NEJSOU a když počátkem tohoto roku připraveni byli a měli chuť, tak vedení komory jim tu chuť vzalo. Jenom to potvrzuje fakt, že první se o to přičinil Martin Pýcha, viceprezident Agrární komory a předseda Zemědělského svazu současně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

s láskou a nostalgií, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 09.07.2024 8:54:55
vzpomínám na krásné lány obilí před převratem. Ty pohledy dokázaly pohladit po duši a vzbuzovaly klid a pocit jistoty a bezpečí. Jsem rád, že jsem stár, mladé lituji.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…