Policie na jihu Moravy o víkendu zajistila 44 migrantů, především Syřanů

01.08.2022 6:38 | Zprávy

Policie na jihu Moravy v sobotu zajistila 44 migrantů, kteří se nelegálně dostali na území České republiky. Šlo především o syrské uprchlíky. V největší skupině byly i dvě děti, řekl ČTK policejní mluvčí David Chaloupka.

Policie na jihu Moravy o víkendu zajistila 44 migrantů, především Syřanů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří migranti spí i přímo na ulici

Největší skupinu policisté zajistili u Žďánic na Hodonínsku, čítala 18 běženců, z toho byly dvě děti, uvedl mluvčí. Šest migrantů policisté zadrželi u Tvrdonic na Břeclavsku. Policisté podle Chaloupky zajistili i dva možné převaděče.

Hlídky nelegální cestovatele odhalují především ve vlacích, nákladových prostorech kamionů, osobních automobilech a také v dodávkových vozech. Policisté spolupracují i s leteckou službou. Při vyhledávání uprchlíků hlídky často používají i moderní techniku, například drony nebo speciální přístroj, jenž dokáže odhalit ukryté lidi pomocí zachycení tlukotu srdce. Nezřídka takzvanou zelenou hranici cizinci překonávají i pěšky. Cílová destinace zůstává pro migranty stejná, jde o státy západní Evropy.

Policisté po zajištění migrantů zjišťují, odkud cizinci do Česka vstoupili a zda nepožádali o azyl v jiné zemi. Vráceni bývají právě buď do země, ze které přijeli, nebo do země, kde o azyl požádali. Požádat o azyl mohou také v ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

22:40 Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

Výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii vzbuzují na jedné straně oslavy porážky „krajní …