Posílají proti Rusům lehkou pěchotu. Ukrajincům docházejí zbraně

16.10.2024 7:47 | Zprávy

Aktivista Andrej Poleščuk českou veřejnost informuje nejen o válce na Ukrajině, dal najevo, že se zlobí na Evropany, že dosud nebyli schopni najet na sériovou výrobu těžké vojenské techniky, ani zprovoznit továrny na dělostřeleckou munici. Se svým popisem situace přichází v době, kdy přímo z Ukrajiny zaznívá, že zdejší jednotky domobrany procházejí hlubokou krizí. A Rusové už možná vytlačují Ukrajince z ostrovů v deltě Dněpru.

Posílají proti Rusům lehkou pěchotu. Ukrajincům docházejí zbraně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Boje u Dněpru

Ukrajina řeší další problém. Podle informací serveru Kyiv Post její jednotky domobrany procházejí hlubokou krizí. Na počátku války hrály tyto jednotky důležitou roli, ale server Kyiv Post upozornil, že jsou postupem času špatně vybaveny a během bojů utrpěly nemalé ztráty.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
0%
hlasovalo: 19643 lidí
„Začátkem října 2024 byly ukrajinské síly nuceny opustit Vuhledar, protože jeden z praporů 123. brigády domobrany opustil své pozice, protože si jeho vojáci stěžovali na nedostatek zbraní a munice,“ napsal server Kyiv Post s tím, že jednotky domobrany byly původně koncipovány jako jednotky lehké pěchoty. „Postrádaly těžké zbraně nebo obrněná vozidla, pohybovaly se v neozbrojených, často civilních, autech. Předpokládalo se, že budou primárně plnit obranné úkoly v rámci svého regionu. To sice jednotkám umožnilo rychlé nasazení proti rychle postupující ruské armádě, ale jako lehce vyzbrojená pěchota nemohla dlouho odolávat nepřátelským silám vybaveným celou řadou zbraní a techniky,“ rozvedl myšlenku server.

Zaznívají i názory, že jednotky domobrany mají být rozpuštěny. I když to podle všeho není dominantní názor. Lehkou pěchotu je prý spíše třeba využívat efektivněji.

„Jediné, na čem se všichni dotazovaní shodují, je, že budoucnost domobrany závisí na dodávkách vhodných západních a ukrajinských zbraní a doplnění sil mobilizací.“ Uvedl server Kyiv Post.

Jednotky domobrany možná budou potřeba ještě víc než dřív. Ruští prováleční blogeři tvrdí, že se Rusům daří postupovat i v jižní polovině fronty, konkrétně v deltě řeky Dněpr, kde Rusové údajně vytlačili ukrajinské jednotky z říčních ostrovů. Washingtonský Institut po studium války (ISW) tvrdí, že tuto informaci zatím nelze potvrdit.

ISW informuje.

A jako by pro Ukrajince špatných zpráv nebylo dost, ve veřejném prostoru zazněl povzdech, proč státy EU dosud nebyly schopny zavést výrobu těžké vojenské techniky ve velkém a zprovoznit další továrny na výrobu munice.

Někdejší kandidát hnutí STAN na post europoslance Andrej Poleščuk, který se narodil v Bělorusku, ale již řadu let žije v Česku a informuje mimo jiné o vývoji války na Ukrajině, prozradil, že si v poslední době prošel vyhořením. Teď prý přemýšlí nad tím, zda Západ, tedy USA, ale i evropští partneři Ukrajiny, Česko nevyjímaje, nakonec Ukrajinu zradí?

Stěžejním momentem podle něj bude volba prezidenta či prezidentky v USA. Pokud vyhraje Donald Trump, bude to podle Poleščuka pro Ukrajinu problém. Problém, na který pomohli zadělat i evropští partneři Ukrajiny.

„To, že zde budu psát o přístupu Donalda Trumpa a jeho týmu k Ukrajině, nijak nesnižuje odpovědnost evropských států za to, že jsme doteď nebyli schopni najet na sériovou výrobu těžké vojenské techniky, zprovoznit továrny na dělostřeleckou munici a udržet morálku ve společnosti na úrovni, ve které bude převládat pozitivní názor na dodávky zbraní a munice pro ukrajinskou armádu,“ napsal na serveru Forendors.

Obratem doplnil, že Trump tlačil na republikány, kteří poté v maximální možné míře zdržovali poskytování pomoci Ukrajině. Předseda Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu, republikán Mike Johnson dal před časem najevo, že už nemá chuť posílat další pomoc na Ukrajinu. A sám Trump sice říká, že válku rychle ukončí, stane-li se prezidentem, ale neříká, jak toho vlastně dosáhne.

„Je strašidelné, že mainstreamem bez velkého vzrušení probíhají myšlenky o tom, že je v pořádku ukončit válku tím, že Rusko dostane to, co si zabere. A je strašidelné, že můžeme po 80 letech dojít k tomu, že se budeme snažit appeasementem usmířit dalšího diktátora. … Někteří představitelé v Evropě vsadili právě na to, že Rusko dostane to, co chce, protože tak je to jednodušší. Je jednodušší prodat voličům ‚špatný mír‘, než se je snažit přesvědčit, že musíme obětovat část svého pohodlí, aby agresor nezískal to, co chce,“ poznamenal Poleščuk.

Nakonec vyjádřil obavu, že pokud Putin převálcuje Ukrajinu, nezastaví se.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 68 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina si schválila nyní zákon, který jim umožňuje vyvážet a prodávat zbraně ven z Ukrajiny, Tedy zbraní mají dost., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 16.10.2024 9:00:50
Na začátku války si schválili, že se z Ukrajiny nesmí vyvážet zbraně / a čím bojují jejich teroristé v Afroce -Sudán, Mali, Niger atd? / , nyní ten zákon zrušili a každý může vyvážet zbraně, tedy mají jich nadbytek, jen vojáci nechtějí umírat dobrovolně za americké zájmy. Na frontu je násilím ženou vojska tajné služby a MV a žoldáci a nacisté. Ukrajinu vyzbojovalo 52 zemí z rozkazu USA, tedy je tam přezbrojeno. Po rozdělení SSSR zůstalo na Ukrajině navíc proti ostatním mnoho zbraní navíc, protože tehdy se uvažovalo, že Ukrajina bude nárazníková stát proti útoku NATO. Že je rozprodali teroristů, IS / s nimi válčili pod vedením USA v Sýrii atd/ je jejich věc. USA - Bidel letí do Evropy a chce donutit Evropu aby tu jejich válku USA-Rusko vedla Evropa za USA a oni se soustředí na Tchaj-wan - Čínu a Irán. My všichni budeme platit zájmy amerického kapitálu, když ty USA jakoby půjčky provádějí investorské společnosti, které už vlastní přes 47% půdy Ukrajiny / údaj Ukrjiny/ a kde jaký důl, suroviny atd. Pokud ty společnosti o něco příjdou je to dluh Ukrajiny, který budeme splácet my všich díky panu Fialovi který s nadšením že jej fotí podepsal vše co mu podstrčili.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Trump otevřeně „sejmul“ německé výrobce aut

11:17 Trump otevřeně „sejmul“ německé výrobce aut

Republikánský kandidát na prezidenta Trump konstatoval mimo jiné, že žádný jiný prezident si nemusel…