Poslanci mají hlasovat o regulaci střetu zájmů u politiků

04.09.2016 9:58 | Zprávy

Poslanci se v úterý odpoledne sejdou na své první schůzi po letních prázdninách. Půjde současně o poslední sněmovní schůzi před krajskými a senátními volbami. Sněmovnu čeká víc než 250 bodů, mezi nimi schvalování nové úpravy střetu zájmů, která může omezit podnikání členů vlády, píše ČTK.

Poslanci mají hlasovat o regulaci střetu zájmů u politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování řádné schůze sněmovny. Na programu byla nová regulace a zdanění hazardu nebo ochrana hranic

V úvodním kole by se také měla zabývat dalším vládním návrhem na omezení kouření nebo rozsáhlým vládním návrhem na změnu daňových zákonů.

Protikuřácký zákon, jenž by zavedl zejména úplný zákaz kouření v restauracích, je v úvodním kole projednávání. V květnu poslanci obdobnou předlohu neschválili. Vláda nyní chce, aby sněmovna rozhodla o normě zrychleně už v prvním čtení, takový postup je ale možné zablokovat.

Sněmovna by měla v závěrečném hlasování schvalovat novou úpravu střetu zájmů. Vládní předloha předpokládá mimo jiné to, že politici by dávali majetková přiznání i při vstupu do politiky. Oznámení by se podávala do centrálního registru, který by mělo vést ministerstvo spravedlnosti. Pozornost i spory mezi poslanci vyvolaly změny, které předložili poslanci Jan Chvojka z koaliční ČSSD a Martin Plíšek z opoziční TOP 09 a proti nimž protestuje vládní hnutí ANO. Zjevně míří vůči ministru financí a předsedovi ANO Andreji Babišovi, který vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra. Chvojka například navrhuje, aby členové vlády nesměli vlastnit média.

V úvodním kole by měli poslanci projednat kromě protikuřáckého zákona například vládní návrhy na zavedení týdenní placené otcovské dovolené, možnost rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku a změny v kontrole zpravodajských služeb. V opětovném druhém čtení, v němž lze podávat pozměňovací návrhy, se bude sněmovna zabývat kontroverzním rozšířením pravomocí veřejného ochránce práv o možnost podávat antidiskriminační žaloby a návrhy Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…