Pospíšil, Svoboda a Komrsková vítají Prague Pride. Kde zavlaje palestinská vlajka

05.08.2024 12:45 | Monitoring

V Česku odstartoval den akcí spojený s tzv. Pochodem hrdosti, případně Prague Pride. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který se vnímá jako konzervativní politik, se spolu s kolegy nechal vyfotit s LGBT vlajkou. Na Prague Pride přitom proběhnou i akce na podporu Palestiny. V Česku se však většina společnosti staví na stranu Izraele, který 7. října 2023 čelil brutálnímu palestinskému teroristickému útoku.

Pospíšil, Svoboda a Komrsková vítají Prague Pride. Kde zavlaje palestinská vlajka
Foto: Screen X Jany Komrskové
Popisek: Pražská koalice podpořila Prague Pride

V týdnu od 5. do 11. srpna 2024 probíhá festival Prague Pride.

„Jste nedočkaví*é, jaké bude letošní téma festivalu? Tak je to venku: Letošním tématem festivalu Prague Pride je RODINA,“ oznámili organizátoři festivalu. „Co vlastně je ta rodina? Co jsme si z rodin odnesli*y? Jaké rodiny chceme tvořit? Chceme je tvořit? A když už je tvoříme, jak je tvořit tak, aby v nich bylo všem dobře? Jak v rodině žít? Vytváří festivaly Pride pocit sounáležitosti? Jsme jedna velká queer rodina, i přes různé názorové a jiné rozepře?“ pokračovali organizátoři.

Na podporu festivalu Prague Pride vystoupil i primátor Bohuslav Svoboda s kolegy z Rady hl. města Prahy.

„Dnes jsme s hrdostí vyvěsili duhovou vlajku na budovu magistrátu, čímž jsme symbolicky zahájili festival Prague Pride. Ten bude probíhat v tomto týdnu a letos se zaměří na často skloňované téma rodin. Oficiální zahájení celého festivalu proběhne dnes na Střeleckém ostrově. Podporujeme rozmanitost, inkluzi a rovná práva pro všechny. Připojte se k nám a oslavte tento týden s námi, protože láska je láska a každý by měl mít právo být sám sebou,“ žádala své spoluobčany Jana Komrsková, pirátka a náměstkyně primátora pro životní prostředí.

Prague Pride

Celý festival Prague Pride podpořila i nezisková organizace Člověk v tísni.

„Dnes začíná lidskoprávní festival Prague Pride, jehož hodnoty sdílíme. I letos se chystáme vyrazit do sobotního průvodu. Dlouhodobě usilujeme o společnost, kde je každý člověk respektován bez ohledu na svou sexuální orientaci nebo genderovou identitu. A to nejen u nás, ale také v dalších 20 zemích světa, kde v oblasti lidských práv působíme,“ uvedla nezisková organizace.

Prague Pride

Prague Pride

Dojde i na blok, který si klade za cíl podpořit Palestince.

„Přidejte se k nám 10. 8. na Prague Pride v bloku pro všechny stejně smýšlející lidi, kteří odmítají pinkwashing a podporují svobodnou Palestinu. Společně vyjádříme nesouhlas vůči propojeným systémům útlaku – imperialismu, kolonialismu, patriarchátu, rasismu, homofobii a kapitalismu. Nikdo z nás není svobodný, dokud nejsme svobodní všichni – osadnický kolonialismus a queer osvobození nejsou kompatibilní!“ přihlásila se na instagramu o slovo platforma Queers For Palestine.

„Tento antipinkwashing, antigenocidní, antiimperialistický, antikolonialistický, antikapitalistický a antifašistický blok je neformální aliancí místních propalestinských, intersekčních, nekomerčních a alternativních queer kolektivů, které považují Pride za protest. Společně dáme slyšet naše hlasy a obsadíme prostor v rámci pochodu, který má být bezpečným prostorem pro nás lidi, ne korporace,“ rozvedli myšlenku zástupci platformy.

Nakonec požádali všechny queer osoby a lidi, kteří sdílejí stejné myšlenky, aby dorazili ve zmíněný den a podpořili Palestinu.

Prague Pride

Prague Pride

Ale pozor. Organizátoři Prague Pride dali od propalestinské akce ruce pryč.

„Rády*i bychom uvedly*i na pravou míru informace a zmatení, které zde v posledních hodinách kolují ohledně Palestinského bloku v rámci sobotního duhového průvodu. Nejedná se o naši oficiální akci, festival Prague Pride ji neorganizuje,“ ohradila se organizace.

„Printscreen post, který zde začal kolovat, byl vytržen z kontextu celého postu na instagramu, odkaz dáváme níže. Nebudeme nikomu bránit, aby se průvodu zúčastnil*a, pokud bude dodržovat naše pravidla, bezpečností pokyny a zákony našeho státu. Zatím jsme nic takového nezaregistrovaly*i. Vítáme v průvodu názorovou diverzitu a vyzýváme všechny, aby respektovaly*i názory ostatních lidí a zároveň svoje názory komunikoval*a poklidně a neútočily*i na sebe navzájem,“ pokračovali organizátoři akce.

Prague Pride

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …