Pracovní skupina pro deportace. Německé obce přitvrzují

09.09.2024 8:10 | Zprávy

Německý svaz měst a obcí, reprezentovaný generálním ředitelem André Bergheggerem, volá po dalších opatřeních proti nelegální migraci a po vytvoření federální „deportační pracovní skupiny“ pro urychlení deportací osob bez práva na pobyt. Aktuálně se na téma migrace v Německu vede diskuse mezi vládou, opozicí a spolkovými státy. Berghegger požaduje zapojení obcí.

Pracovní skupina pro deportace. Německé obce přitvrzují
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Berghegger podpořil aktuálně projednávaná opatření, která by mohla omezit migraci, kontrolovat německé hranice a zvýšit bezpečnost. „Navrhovaná opatření mohou významně přispět k uspořádání, kontrole a omezení migrace a zároveň zlepšit bezpečnost v Německu,“ uvedl pro Rheinische Post.

„Naléhavě potřebujeme omezit imigraci, abychom se mohli postarat o lidi, kteří mají vyhlídku, že zůstanou a kteří už v Německu jsou,“ řekl s tím, že je rozumné kontrolovat německé hranice, dokud nevstoupí v platnost nová evropská azylová reforma.

Zároveň vyzval k efektivnějším deportacím lidí bez práva zůstat, a navrhl zřízení federální pracovní skupiny, která by tento proces urychlila. „Tady by měla být zřízena federální ‚deportační pracovní skupina‘, aby se procesy urychlily a zefektivnily,“ požadoval Berghegger.

Spolková vláda minulý týden zahájila jednání s opozicí a spolkovými státy o migrační politice. Berghegger též kritizoval, že obce nejsou do těchto diskusí o migraci zapojeny. To je dle jeho názoru „politováníhodné a nepochopitelné“. Berghegger požadoval, aby při rozhodování o migraci a bezpečnosti byla u stolu implementační úroveň.

Vládní koalice Semafor (SPD, FDP, Zelení) zatím představila návrh zákona k realizaci bezpečnostního paktu, který je reakcí na útok nožem v Solingenu, který si vyžádal tři mrtvé, a chce jej rychle schválit před volbami v Braniborsku. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD): „Zajišťujeme větší ochranu před islamistickým terorem, přísnější deportace násilných zločinců, zákazy nožů a rozpoznávání tváří zločinců,“ cituje ministryni deník Handelsblatt.

Opozice CDU/CSU však považuje navrhovaná opatření za nedostatečná a požaduje hraniční kontroly a odmítání uprchlíků. V debatě o migraci i policejní svaz (GdP) podpořil myšlenku odmítnutí žadatelů o azyl na hranicích za určitých podmínek, pokud se to právně ošetří a nezatíží to dalšími úkoly federální policii, která je už přetížená.

Další jednání mezi vládou, spolkovými státy a opozicí je naplánováno na úterý. Do té doby dal předseda koalice CDU/CSU vládním stranám ultimátum. „Pokud nám německá vláda není ochotna do příštího úterý dát závazné prohlášení, že nekontrolovaný příliv na hranicích bude zastaven a ti, kteří stále přicházejí, budou na hranicích v Německu vráceni zpět, pak další jednání s německou vládou nemají smysl.“

Merz dodal, že spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) nyní musí projevit vůdčí schopnosti a využít své pravomoci k vydávání směrnic. „Pak budeme mít příští středu dohodu, pak můžeme jít do Spolkového sněmu a příští týden můžeme projednat a schválit potřebné zákony v prvním čtení,“ cituje Merze Tagesschau, zpravodajský server od veřejnoprávní společnosti ARD.

Kancléř Scholz se zprvu jevil být ochoten ke kompromisu, zdůraznil však, že už existují hraniční kontroly a vše musí fungovat v rámci evropských a mezinárodních zákonů. Od vlády existují „dobré návrhy“, řekl kancléř. Je však jasné, že „vše musí fungovat v rámci evropských zákonů, mezinárodních smluv a našeho základního zákona“, uvedl Scholz.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kazdy stat,kraj a obec by mela rozhodovat , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekoren , 09.09.2024 10:40:13
koho prijme.Proc nekam cpat migranty kteri neznaji mluvu,kde neni zadna prace kde jsou problemy.Myslim,ze v CR staci UA migranti.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…