Praha klidně zvládne přijmout dvanáct tisíc uprchlíků. Přestaňte zavírat lidi do klecí, horlil z rádia Matěj Stropnický

11.01.2016 18:19 | Zprávy

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl Matěj Stropnický. S Karolínou Koubovou mluvil o migrační krizi, o budoucnosti Strany zelených a jeho kandidatuře na předsedu strany.

Praha klidně zvládne přijmout dvanáct tisíc uprchlíků. Přestaňte zavírat lidi do klecí, horlil z rádia Matěj Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Praha by podle Matěje Stropnického měla přijmout až 12 tisíc uprchlíků. Prý ho k tomu vede „znalost situace“ a postoj vlády popisuje za celou Stranu zelených jako „hlava do písku“.

„Nepřišlo se se žádným plánem toho, co s těmi uprchlíky vlastně dělat, kromě strkání je do klecí,“ řekl Stropnický, na což Koubová dodala, že plán, jak integrovat uprchlíky, již existuje. Stropnický tuto informaci zcela ignoroval a vysvětlil, že vláda, především pak ministr vnitra a prezident, jen straší lidi.

„Je velký rozdíl přijímat uprchlíky do velkého města a umísťovat je do měst malých či do vesnic,“ řekl Stropnický s tím, že 12 tisíc uprchlíků je 1 % obyvatel Prahy, rozhodně by však nedělal toto procentuální přijetí plošně.

„No tak hlavní město má určitý fond na bytovou výstavbu, která bude započatá v poměrně dohledné době,“ vysvětlil Stropnický, jak by si představoval integraci uprchlíků.

Stropnický pak připomněl, že „my se celý rok bavíme“ a nic se neděje. „Tady se vytvořil politický problém z něčeho, co politickým problémem vůbec není,“ dodal. Uprchlíci přitom nemají zájem o to, přijít do České republiky.

Následně Stropnický přišel s tím, že si zelení již dlouho myslí, že práva migrantů, ve Stropnického podání Vietnamců a Ukrajinců, v ČR jsou nedostatečná, a proto je třeba zřídit zvláštní úřad, který by se zabýval azylovou a migrační politikou.

Celý text zde.

„Jsem k tomu poměrně dost skeptický,“ zhodnotil práci ministerstva vnitra na zlepšení situace v detenčních zařízeních. Rozhodně by celou agendu předal spíše ministerstvu práce a sociálních věcí, to by totiž mělo řešit „problémy lidí, kteří se ničeho nedopustili“.

„Já si myslím, že si musíme umět pohlédnout jaksi sobě a pravdě do tváře,“ okomentoval svoje rozhodnutí kandidovat na předsedu Strany zelených. Vnitrostranická situace je podle něj v naprosté pohodě. „Často jsem slýchal, že zelení jsou rozhádaní,“ uvedl a dodal, že ta situace je již dávno pryč. „Máme zastoupení v Senátu, máme zkušenosti z obcí.“

„Já myslím, že to byla vědomá strategie, kterou přijala ta strana, a já jsem se jí podřídil,“ okomentoval Stropnický důvody toho, proč SZ stagnuje a nikdo o ní dlouho nic neslyšel.

Stropnický se následně kasal, že je dobré zkracovat a zhušťovat, jelikož to on provedl se stavebními předpisy, které poté zmínil i deník Blesk. To jej však stálo funkci, což moderátorka připomněla, ale bývalý zastupitel si stojí za svým.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

4:44 Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

Kritizování kapitalismu, výchova mladých lidí do 30 let, aby zaváděli do praxe „nerůstové myšlenky“,…