Předpověď plukovníka, která se splnila. V ruské televizi nezaznělo zdaleka všechno

03.06.2022 10:20 | Analýza

Slova pochybností nad úspěchy Ruska na frontě od analytika a ruského penzionovaného plukovníka Michaila Chodarenoka, která před několika dny zbořila vysílání ruské státní televize Rossija 1, nezněla poprvé. Chodarenok před fantaziemi některých Rusů o drtivé porážce Ukrajiny během několika hodin varoval již počátkem února. Předpovídal, že se „žádný ukrajinský blitzkrieg konat nebude“ a Rusové budou mít problém sousední zemi zničit i letectvo. „Na Ukrajině ruskou armádu nikdo vítat chlebem, solí a květinami nebude,“ napsal ruský plukovník ve svém dosti prorockém článku.

Předpověď plukovníka, která se splnila. V ruské televizi nezaznělo zdaleka všechno
Foto: Repro Twitter
Popisek: Vysloužilý plukovník ruské armády, Michail Chodanerok

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Chodanerok, jenž v posledních týdnech proslul svým vystoupením v ruské státní televizi Rossija 1, když nepodpořil tvrzení, že se Rusku na frontě daří a naopak varoval, že Ukrajinci mohou mobilizovat milion mužů.

V diskusním pořadu tak zpochybnil, že by ukrajinská armáda byla před zhroucením a kritizoval výhružky Kremlu k sousedním zemím, varování Finsku, že na něj může Moskva poslat jaderné hlavice, prý akorát působí směšně. „Největší problém naší vojenské a politické situace je ten, že jsme v totální geopolitické izolaci. Musíme tuto situaci vyřešit,“ řekl.

Nebylo to přitom poprvé, co upozorňoval před podceňováním ukrajinské armády. Pro server ruských novin Nezavisimoe voennoe obozrenie ještě 22 dnů před rozpoutáním války Moskvou varoval, aby si Rusové nenasazovali růžové brýle a vnímali stav na Ukrajině mnohem reálněji.

Odmítl přitom názory ruských analytiků, že „nikdo na Ukrajině nebude bránit ‚kyjevský režim‘.“ „Tvrdit, že na Ukrajině nikdo nebude bránit režim, znamená v praxi naprostou neznalost vojenské a politické situace a nálad širokých mas lidí v sousedním státě. Navíc míra nenávisti (která je, jak známo, nejúčinnějším palivem pro ozbrojený boj) v sousední republice ve vztahu k Moskvě je upřímně řečeno podceňována. Na Ukrajině nikdo nebude vítat ruskou armádu chlebem, solí a květinami,“ varoval před iluzemi.

Poukázal, že si mnozí Rusové mysleli, jak budou ruskojazyční Ukrajinci nadšeně chtít připojit k Rusku již v roce 2014. Nestalo se. „Ani ruskojazyčné obyvatelstvo této části Ukrajiny (včetně měst jako Charkov, Záporoží, Dněpropetrovsk a Mariupol) takové plány v naprosté většině nepodpořilo,“ shrnul s tím, že tehdejší plán na Novorusko rychle vyplanul.

Útok na sousední zemi považoval za všechno, jen ne rychlý a jednoduchý úder. Že by se ukrajinské dělostřelectvo a tankové jednotky sesypaly po jediném úderu, jak někteří v Rusku čekali, odmítl. „Očekávat, že jediný úder rozdrtí ozbrojené síly celého národa, znamená být při plánování a provádění bojových operací bezmezně optimistický,“ hodnotil.

Dodal navíc, že by takové údery byly těžké i z toho důvodu, že ruská armáda před válkou na Ukrajině neměla hypersonické rakety typu Zirkon zatím v provozu a střely s plochou dráhou letu odpalovaných z moře a ze vzduchu spolu s raketami Iskander země již tehdy počítala „v nejlepším případě na stovky“. „Tento arzenál vůbec nestačí na to, aby zničil zemi o velikosti Francie s více než 40 miliony obyvatel. A takové parametry charakterizují Ukrajinu,“ padlo.

Chodanerok si také správně nemyslel, že se Rusům zcela podaří zničit ukrajinské letectvo a že „v podmínkách úplné vzdušné převahy ruského letectva, bude válka extrémně krátká a skončí v co nejkratší době“.

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Zmínil, že sovětské jednotky vedly krvavé a nákladné boje v Afghánistánu proti nepřátelům bez jediného vrtulníku či letadla a Ukrajina už pomocí svých zbraní způsobila Moskvě šok.

Připomenul, že právě ukrajinská obsluha protiletadlových raketových sil značně poškodily ruské letectvo během konfliktu v roce 2008 v Gruzii. „Po prvním dni bojových operací bylo vedení ruského letectva v naprostém šoku ze ztrát, které utrpělo,“ podotkl.

Ruský plukovník předpovídal i to, že Západ odmítne na Ukrajinu poslat své ozbrojené složky, ale pomoc v podobě zbraní Kyjevu poskytne. Mínil, že by Spojené státy a NATO mohly Ukrajině pomáhat reinkarnací po vzoru lend-lease, pomocí kterého Američané za druhé světové války značně pomohli Sovětům při obraně před nacistickým Německem a díky kterému třetina logistické podpory SSSR v roce 1945 pocházela z USA.

Již tehdy před konfliktem trvajícím nyní už více než sto dní, upozorňoval, že napadení Ukrajiny neskončí „dobytím města jedním výsadkovým plukem za dvě hodiny“.

Na pochybách Chodaneroka nechala i hrozba boje ve velkých ukrajinských milionových městech, přičemž upozorňoval na boj o Stalingrad či Grozné – na tyto obavy Chodaneroka ovšem díky ruskému debaklu v prvních dnech války ani nedošlo a Rusům se žádné ukrajinské milionové město dobýt nepodařilo.

Závěrem své analýzy Chodanerok několik dní před válkou dodal, že to nejdůležitější je, že „ozbrojený konflikt s Ukrajinou není v současné době v zásadě v ruském národním zájmu“ a ti, co si to myslí, by raději měli na své fantazie zapomenout

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…