Překvapení, kdo se u Trumpa vůbec objevil. Bidena zradila část odborářů

16.07.2024 12:45 | Monitoring

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump odstartoval sjezd strany v Milwaukee. Dočkal se mohutné podpory, potlesku i výzev, aby navzdory pokusu o atentát kráčel dál na cestě do Bílého domu. V jednu chvíli to však nejen na sjezdu zaskřípalo. Když Trumpa podpořil odborářský bos. Čím déle šéf odborů promlouval, tím byli republikáni zaraženější. Zaznělo však také, že díky Trumpovi volí republikány i dělníci.

Překvapení, kdo se u Trumpa vůbec objevil. Bidena zradila část odborářů
Foto: Repro Fox News
Popisek: Bývalý prezident Donald Trump v debatě na Fox News

Na sjezdu republikánů v Milwaukee vystoupil také šéf Teamsters Sean O’Brien, šéf kanadsko-amerických odborů.

„Sean O’Brien uzavřel první večer republikánského shromáždění projevem, který rozhodně nebyl obvyklým republikánským vystoupením, na což upozornil tím, že řekl davu v Milwaukee, že je prvním prezidentem svazu Teamsters, který promluvil k takovému shromáždění,“ napsal server amerického listu New York Times.

Sám O’Brien přiznal, že jeho přítomnost na sjezdu rozzuřila odbory, rozhněvala mnohé na levici a vyvolala protesty pravicových kritiků odborů. Jeho organizace má asi 1,3 milionu členů.

O to, aby mohl promluvit na jejich prezidentském nominačním shromáždění, požádal podle NYT i demokraty, ale zatím se nedočkal odpovědi. Demokraté absolvují nominační sjezd příští měsíc.

Posteskl si, že „Američané volí odbory, ale nemohou získat odborovou smlouvu“. Mluvil také „ekonomickém terorismu v jeho nejhorší podobě. NYT upozornil, že podobná slova na setkáních republikánů většinou nezní.

NYT také poznamenal, že nejdřív byly O’Brienovy věty přijímány dobře, ale čím déle mluvil, tím tišeji se chovalo publikum, k němuž hovořil. Toto ticho bylo o to výraznější, o co většího potlesku a slov podpory se dostávalo jiným řečníkům. O’Brien na několika místech projev přerušil a čekal na potlesk. A narazil do zdi z ticha.

Mnozí z odborářů tvrdí, že Trump nebyl jako prezident žádným přítelem tvrdě pracujících, zatímco prezident Biden splnil v podstatě všechny požadavky odborů včetně podepsání zákona o finanční pomoci ve výši více než 30 miliard dolarů pro penzijní fond Teamsters.

Sean O’Brien však ve svém vystoupení pochválil Trumpova kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance a prohlásil, že senátor z Ohia toho pro dělníky udělal hodně. Ocenil též republikána Joshuu Hawleye, který prosazoval i vyplácení přímé finanční covidové pomoci občanům v časech pandemie. A dosáhl svého cíle.

Na sociálních sítích také zaznělo, že O’Brien vyslovil nějaký názor a byl vyslyšen.

Odboráři u Trumpa

Odboráři u Trumpa

Bezpečnostní analytik Tyler Weaver poznamenal, že se republikáni postupně proměnili ve stranu, kterou jsou ochotni volit i dělníci.

„Zatímco se nikdo nedíval, republikánská strana se díky Trumpovi stala stranou dělnické třídy. Proletariátu, chcete-li. Nakonec se vedení odborů rozhodlo reflektovat politické názory svých členů, kteří platí příspěvky,“ napsal analytik.

Odboráři u Trumpa

Ozval se také bývalý odborář, který prý byl v roce 2020 z odborů vyhozen za to, že se stavěl na stranu republikánů.

„Jsem bývalý člen Teamsters a v roce 2020 mě můj svaz předhodil vlkům za podporu Trumpa a kandidaturu do Kongresu za republikány. O 4 roky později šéf Teamster podporuje Trumpa. Je to hořkosladké, ale vítejte na palubě Brothers & Sisters,“ napsal na sociální síti X.

Odboráři u Trumpa

Spisovatelka Carol Rothová  ocenila, že se republikán snaží navázat kontakty s odbory, ale jedním dechem varovala, že při této snaze nesmí zapomínat na drobné podnikatele.

„Pokud Trump/republikáni najdou způsob, jak získat odbory, jako jsou Teamsters, a zároveň vyvážit podporu pro malé podniky a nezávislé dodavatele, bude to obrovská výhra. To není snadná věc, ale nesmí opustit drobné živnostníky,“ žádala na sociální síti X.

Odboráři u Trumpa

Zakladatel Ligy amerických dělníků Steve Cortes po O’Brienově vystoupení napsal, že dělníci chtějí vidět Ameriku na prvním místě, a proto se připojují k Trumpovi.

Také IT Greg Magarshak specialista poznamenal, že s Trumpem se republikáni přibližují dělníkům.

„Je to jako nechat (levicového politika a neúspěšného uchazeče o prezidentský úřad) Bernieho Sanderse mluvit na republikánském shromáždění ve prospěch odborů a amerických pracovníků a nechat všechny tleskat. Donald Trump skutečně transformuje republikány směrem k americkému dělníkovi,“ napsal.

Odboráři u Trumpa

Odboráři u Trumpa

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…