Připravte občany, že přinesou kvůli válce oběti. Ukrajinec Zalužnyj i o nás

23.07.2024 10:51 | Zprávy

Probuďte se, připravte občany na třetí světovou. A také na to, že budou muset přinášet oběti a obejít se bez některých svobod. Tak by se dalo shrnout poselství, které ve Velké Británii na konferenci think-tanku RUSI prezentoval bývalý velitel ozbrojených sil Ukrajiny, Valerij Zalužnyj. Jednalo se o jeho první veřejný projev po nástupu do funkce velvyslance ve Spojeném království.

Připravte občany, že přinesou kvůli válce oběti. Ukrajinec Zalužnyj i o nás
Foto: Repro X
Popisek: Ukrajinský velvyslanec Valerij Zalužnyj promlouvá na konferenci think-tanku RUSI

Bývalý nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj je nyní velvyslancem Ukrajiny ve Velké Británii, která patří k nejbližším spojencům země. A jak informoval včera britský deník The Times, na konferenci o pozemním válčení think-tanku RUSI v Londýně měl svůj první veřejný projev od nástupu do funkce.

V něm řekl, že se západní země musejí „probudit“ a připravit se na hrozbu třetí světové války. Deník připomíná, že z pozice vrchního velitele ozbrojených sil byl Zalužnyj odvolán v únoru tohoto roku po mocenské roztržce v Kyjevě, nicméně na domácí půdě zůstává oblíbený a průzkumy napovídají, že by vyhrál prezidentské volby, pokud by v nich kandidoval. Zprávy o tom přinesl magazín Newsweek, dle průzkumu agentury SOCIS z Kyjeva s třemi tisíci účastníky by Zalužnyj obdržel 41 %  hlasů, Zelenskyj jen 23,7 %. Je otázkou, jak se situace od té doby změnila vzhledem k ukrajinským neúspěchům na bojišti a také neschopnosti ochránit ukrajinskou elektrickou síť.

Zalužnyj dle The Times uvedl, že „totální válka s Ruskem“ vyžaduje, aby politici dělali nepopulární rozhodnutí. Zde deník připomíná, že Zalužnyj byl propuštěn poté, co od Zelenského požadoval, aby mobilizoval 1,5 milionu mužů na obranu země. Prezident sice snížil věk odvodu z 27 na 25 let, zvýšil tresty pro ty, kdo se vyhýbají odvodu, ale větší opatření zatím neudělal.

Bývalý velitel také varoval před nebezpečím ruské „tyranie“, kvůli které by prý měli lídři připravit občany na to, že budou muset podstoupit oběti. „Asi nejobtížnější a nejdůležitější složkou je připravenost společnosti, která je založena na upřímné a transparentní komunikaci mezi vládou a lidmi s tím, že musí souhlasit s dočasným vzdáním se řady svobod v zájmu přežití,“ řekl Zalužnyj.

„Politici mohou a mají mobilizovat národ. Pro tento účel může stát použít vojsko a i jiné zdroje, včetně ekonomiky, financí, populace a partnerů,“ uvedl. Při projevu podle deníku citoval slavné vojenské teoretiky, tedy Carla von Clausewitze a čínského vojevůdce Sun-Tzu. Ukrajina je prý připravena se o bojové zkušenosti podělit. Ale zároveň varoval, že Západ stojí na úpatí velkého konfliktu srovnatelného s první a druhou světovou válkou.

„Je lidstvo připraveno s klidem přijmout další válku, pokud jde o rozsah utrpení? Tentokrát třetí světovou válku? Svobodné a demokratické země a jejich vlády se musejí probudit a zamyslet se nad tím, jak ochránit své občany a své země. Jsme připraveni podělit se o všechny naše znalosti,“ řekl a citoval římského učence Vegetia: „Kdo chce mír, chystá válku.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud by západ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 23.07.2024 11:48:45
v čele s USA, na Ukrajině nespunktoval další barevnou revoluci, nesvrhl tamní vládu a nezačal s provokacemi vůči Rusku, nikdy by k ukrajinské válce nedošlo. Rusko by raději s Evropou obchodovalo, než válčilo. A měly by z toho prospěch obě strany. Zřejmě se scénář mírové spolupeáce Evropy s Ruskem někomu hodně nelíbil. A tak tuto válku vyvolal, teroristickým útokem zničil plynovou Nord stream a Evropu uvhl do značných ekonomických problémů. Navíc se již naprosto nepokrytě začíná mluvit o válce a to i o válce nukleární. Kdo se chystá zničit lidskou civilizaci??

|  36 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …