Přizpůsobit český jazyk nebinárním lidem, žádá aktivista. Musí mluvit jako muž, přitom se tak necítí

30.07.2020 11:13 | Zprávy

Mužský, ženský a střední rod. Většině Čechů k vyjadřování stačí. Ale problém nastává u těch, kdo si neříkají ani muž, ani žena. Jak popisuje student Ade na stránkách PraguePride, pak nastává čas pro tzv. nebinární češtinu. "Byl bych rád, kdyby se v češtině podařilo vytvořit rodově neutrální standard," říká. Ale nechce prý většinu do ničeho nutit.

Přizpůsobit český jazyk nebinárním lidem, žádá aktivista. Musí mluvit jako muž, přitom se tak necítí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Jak je známo všem, kdo kdy navštěvoval základní školu, čeština má tři rody - mužský, ženský a střední. Ale nyní magazín PrideMAG v rozhovoru upozorňuje, že tento stav nevyhovuje tzv. nebinárním lidem, tedy těm, kdo se necítí být mužem či ženou.

O problému hovořil 23 letý student jazyků Ade, rozebíral tzv. nebinární češtinu. Podle něho takový jazyk ještě de facto neexistuje, ale je to v podstatě to, s čím nebinární lidé jako on zatím přišli a vyhovuje jim to. "Byl bych rád, kdyby se v češtině podařilo vytvořit rodově neutrální standard," uvedl. Tvrdí, že by to "mnoha lidem" zmenšilo míru stresu během dospívání, kdy hledají svou identitu. "Teď máme dva rody. Prakticky v každé větě musíš tomu, s kým mluvíš, vyjádřit kdo jsi. Všude tam, kde využíváme gramatický rod. V minulém čase, v podmiňovacím způsobu, přídavných jménech, zájmenech, podstatných jménech," osvětluje problematiku. Sám prý začal mít problém s označováním se v mužském rodě okolo dvanáctého a třináctého roku, tedy okolo roku 2010. "Když se vyjadřuji mužským rodem, je to přetvařování. Implikuje to, že jsem muž, což není pravda," říká Ade.

Mužský rod však přesto používá a to z jednoduchého důvodu, protože uznává, že nemůže každému dělat dvouhodinovou přednášku o genderu a nebinárnosti. Téma se podle něho probírá hlavně v trans a queer kruzích, kde se k němu vyjadřují ti, kterých se problém týká. "Pokud bude někdy ve veřejném médiu téma nebinárního jazyka, nejspíš se ozve spoustu lidí s tím, že je to ničení jazyka," zhodnotil Ade a dostal otázku, zda to není oprávněná výtka. Na to položil sám otázku, jak moc je měnit jazyk nepřirozené, protože zásahy do jazyka tu dle něho byly vždy. "Jazyk se měnil, protože to tak někdo chtěl. Kdybychom brali, že přirozenost jazyka je nepřemýšlet o tom, jak ho použiji, a prostě mluvit, tak je cílená snaha vytvořit nebinární jazyk asi trochu umělá. Zároveň ale vzniká z přirozené potřeby jazyk používat. Nebinární lidé tady jsou a je přirozené, že se snaží používat jazyk tak, aby vyjadřoval realitu," míní student.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…