Pro Úřad vlády Foltýn nepracuje. Tak pro koho? Senátorka Hamplová páčí z Fialy odpověď

11.09.2024 16:28 | Monitoring

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se pustila do řeči s premiérem Petrem Fialou (ODS). Obrátila se na něj úředním dopisem. Fialovi úředníci jí toho prý moc neřekli a senátorka si kvůli tomu z nich tropila žerty. Ale jednu důležitou věc se prý přece jen dozvěděla. O plukovníku Foltýnovi.

Pro Úřad vlády Foltýn nepracuje. Tak pro koho? Senátorka Hamplová páčí z Fialy odpověď
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Otakar Foltýn hostem Událostí, komentářů

Plukovník Otakar Foltýn označil podporovatele prezidenta Putina za „svině“. A na svém názoru si trvá, neboť má za to, že vůdce, který nařídil vraždit muže, ženy a děti, případně děti unášet do Ruska, se zachoval natolik nelidsky, že ho může podporovat jenom „svině“.

Senátorka Zwyrtek Hamplová se na to konto obrátila v dopise na premiéra Petra Fialu (ODS) s tím, že není možné, aby člověk z Úřadu vlády označoval své spoluobčany za „svině“.

„Pan premiér mi odepsal. Na můj podnět, týkající se označování části občanů naší země za ‚svině‘ a budování příkopů atd. zástupcem vlády, mi napsal celých jedenáct řádků a téměř poslední den lhůty. Odpovědím se samozřejmě vyhnul obloukem,“ popisuje senátorka. 

Na Úřadu vlády popsali Foltýna jako odborníka na slovo vzatého.

Anketa

Volili byste Kamalu Harrisovou prezidentkou USA?

5%
91%
hlasovalo: 25105 lidí
„Plukovník Otakar Foltýn je uznávaným odborníkem v oblasti strategické komunikace a bezpečnosti, s rozsáhlými zkušenostmi získanými během svého působení v Armádě ČR. Ve své současné roli hlavního koordinátora strategické komunikace se intenzivně věnuje především hrozbě šíření dezinformací, které představují vážné riziko pro naši společnost a demokratické zřízení,“ stálo v dopise.

Ale jednu důležitou věc se prý senátorka z odpovědí přece jen dozvěděla.

„Až na jednu, pro právníky nepochybně docela zajímavou – totiž že pan Otakar Foltýn není vůči vládě v žádném pracovněprávním vztahu,“ překvapuje Zwyrtek Hamplovou. Ta proto nelenila a premiéru Fialovi zaslala další dopis, kde se mimo jiné doptává právě na Foltýnovu pozici na Úřadu vlády, konkrétně kdo pozici vypsal, jaké bylo výběrové řízení a kolik dostává Foltýn za svoji činnost zaplaceno. 

„K pozici pana Otakara Foltýna bez pracovněprávního vztahu a jakéhokoli výběrového řízení jsem zformulovala komplex otázek. Přiznám, že jsou psány poněkud ‚jednoduše‘, tzv. polopatě, ale to proto, aby se na ně tentokrát snadno odpovídalo, když obsáhlejší text dělá panu premiérovi, resp. jeho týmu evidentně docela problém. Proto mu to tímto způsobem velkoryse usnadňuji. A uvidíme. Třeba se nakonec dopracujeme k tomu, jak se věci mají,“ dodala Zwyrtek Hamplová. 

V textu druhého dopisu se konkrétně ptá, kdo navrhl vytvoření funkce vládního koordinátora pro strategickou komunikaci. Kdo následně navrhl plk. Foltýna na tuto novou pozici nebo jaké konkrétní listiny o odborném působení Otakara Foltýna měla vláda k dispozici, když tvrdí, že jde o uznávaného odborníka strategické komunikace.

Dále senátorku a právničku zajímá, zda probíhalo s panem Foltýnem nějaké předběžné jednání, kdo všechno se ho účastnil a zda je k dispozici nějaký zápis z tohoto jednání. Pokud by totiž takové jednání neproběhlo, nebylo by podle ní možné hned v den vytvoření dané pozice už oznámit Foltýnovo jmenování.  

„Pokud neprobíhala předběžná jednání, jak bylo technicky možné zřídit danou funkci a hned téhož dne do ní jmenovat pana Otakara Foltýna, tedy jak se vlastně návrh na jeho jmenování na jednání vlády ocitl?“ ptá se senátorka.

A pokud tedy plk. Foltýn není v pracovněprávním vztahu, zajímá senátorku, zda tedy funkci vykonává mimosmluvně a bezplatně. „Pokud je mu odměna poskytována, na základě čeho a v jaké výši?“ ptá se Zwyrtek Hamplová a dodává, že Foltýn tedy nemá žádnou pracovněprávní odpovědnost?

Navíc se senátorka domáhá vysvětlení, kdo je přímým nadřízeným Foltýna, když to není Úřad vlády. „Kdo je přímým nadřízeným pana Otakara Foltýna, kdo zodpovídá za činnost pana Otakara Foltýna a kdo ji bezprostředně kontroluje?“ doptává se Zwyrtek Hamplová, podle níž je legitimní se na to ptát, když podle Úřadu vlády při jmenování Foltýna nevznikl žádný pracovněprávní vztah.

 

 

 

Senátorka píše premiérovi

Senátorka píše premiérovi

Senátorka píše premiérovi


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Foltýn, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 11.09.2024 17:33:37
si na svém názoru trvá, neboť má za to, že vůdce, který nařídil vraždit muže, ženy a děti, případně děti unášet do Ruska, se zachoval natolik nelidsky, že ho může podporovat jenom „......“. No Foltýne. Pokud zaměníme pouze slova "do Ruska" za slova "na Ukrajinu" či "do Německa" tak tím slovem, za kterým si Vy stojíte a já jej nemohu ani po Vás zde zopakovat (taková je u nás svoboda slova) můžete nazývat příznivce Zelenského, Ukrajiny nebo Západu. Když jste tím koordinátorem a máte zajisté ty nejlepší informace, aby jste je mohl šířit vysvětlete nám jak je možné, že Rusové unáší ukrajinské děti a ty se objevily v Německu? Asi nějaká spolupráce Scholze s Putinem?? A ještě jednu poznámku - údajně unesené děti byli zřejmě z Donbasu a Donbas není součástí Ukrajiny!! Stejně jako Kosovo není součástí Srbska. Jen s tím rozdílem, že Kosovo bylo odtrženo násilím Západem, jen proto aby tam mohla vzniknout vojenská základna NATO a Donbas se rozhodlo o oddělení na základě všelidového referenda. A pokud si dobře vzpomínám to samé, co udělali Američané v Kosovu teda postavili základnu, chtěli udělat i na Krymu. A obyvatelé Krymu jim do toho hodili vidle. Proto se neustále lže a píše o anexi Krymu Ruskem!!

|  25 |  0

Další články z rubriky

Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

18:27 Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

Pojďme před krajskými volbami nahlédnout do statistik o cizincích žijících v Jihomoravském kraji. Os…