Profesor: Vsadím 3 : 2, že Putin nikdy neužije jaderné zbraně. To není dobrý kurz

29.09.2022 10:21

S pokračující rusko-ukrajinskou krizí a s neúspěchy, se kterými se v poslední době musí vyrovnávat ruský vůdce Vladimír Putin, se stále více do popředí dostává otázka možného použití jaderných zbraní. Rusko dokonce mluví o právu k použití jaderné zbraně. Vážně tuto hrozbu berou i Spojené státy a dokonce i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ji ještě nedávno vylučoval.

Profesor: Vsadím 3 : 2, že Putin nikdy neužije jaderné zbraně. To není dobrý kurz
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Agentura Reuters zveřejnila na toto téma text, ve kterém se možnou jadernou hrozbou zabývá.

Píše se v něm, že Putin ovládá největší jaderný arzenál světa včetně nové generace hypersonických zbraní a desetkrát více taktických jaderných zbraní než Západ, a Spojené státy a vojenská aliance NATO ho berou vážně.

Navíc Putin poslední dobou stále častěji přichází s různými varováními, že Rusko použije všechny dostupné prostředky k obraně ruského území. Samozřejmě tím myslí především použití jaderných zbraní.

Podle Reuters dokonce ruský prezident obvinil Západ z diskuse o potenciálním jaderném útoku na Rusko.

„Toto není bluf. A ti, kteří se nás snaží vydírat jadernými zbraněmi, by měli vědět, že korouhvička se může otočit a ukázat směrem k nim,“ uvedl doslova ruský diktátor.

Otázkou, zda Putin směřuje k jadernému útoku, se zabývá i zpravodajská služba CIA. Její ředitel William Burns v úterý podle Reuters prohlásil: „Musíme brát velmi vážně jeho hrozby vzhledem ke všemu, co je v sázce.“

To potvrzuje i Richard K. Betts, profesor válečných a mírových studií na Kolumbijské univerzitě. „Kdybych měl vsadit peníze, pravděpodobně bych vsadil 3 : 2, že by Putin nešel do jádra, i když se cítí zoufalý, ale to není dobrý kurz.“

Reálnost hrozby potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Ten sice dříve ruská varování odmítl, ale v neděli řekl, že Putin to nyní může myslet vážně.

„Podívej, možná včera to byl bluf. Teď by to mohla být realita.“

Problematice možného použití jaderných zbraní na Ukrajině se věnoval i server Aktuálně.cz, který cituje bývalého elitního analytika americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Roberta Baera.

Ten říká, že Vladimir Putin je zahnaný do kouta, ale nesmíří se s porážkou. V rozhovoru pro americkou CNN uvedl, že stále udržuje spojení se svými bývalými kontakty v ruských zpravodajských službách. A že odhad těchto lidí není příliš optimistický.

„Čím více bude Rusko vojensky prohrávat, tím více poroste možnost, že Putin sáhne po taktických jaderných zbraních,“ řekl analytik.

Vše podtrhl navíc i bývalý ruský prezident a nyní místopředseda Bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv, podle kterého má Rusko právo v případě nutnosti použít jaderné zbraně.

„Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ citovala podle Aktuálně.cz z Medveděvova příspěvku na sociální síti Telegram ruská tisková agentura TASS.

Naprosto zásadně pak celou situaci ovlivní výsledky referend o připojení čtyř okupovaných oblastí k Rusku. Od jejich převzetí Ruskem, o kterém už nyní nikdo nepochybuje, je bude Moskva považovat za ruské. Ukrajinské ostřelování těchto oblastí pak za přímý útok na Rusko.

A to by přesně splnilo podmínky pro nasazení jaderných zbraní ze strany Moskvy.

Hrozba jejich použití je o to reálnější, že Kyjev dává najevo svůj nesouhlas s výsledky zmíněných referend a jeho cílem je i nadále osvobození všech Ruskem okupovaných území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…